Táplálék

Mit egyen a csincsilla?

 

Kedvenc csinjeink az Andokban meglehetősen szerény körülmények között éltek, szárazabb eledelhez szoktak, így a gyomruk is érzékenyebb az átlagnál.

 

1.Víz

Ha teheted, golyós vagy hasonló önitatót használj, ne tálat! Abban könnyen összekoszolhatják a vizet vagy összevizezhetik magukat. Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy legalább hetente 3-4-szer le legyen cserélve a vizük – főleg nyáron, ha meleg van!

 

2. Száraz csincsillatáp

A profi tenyésztők tippje szerint egy csincsilla egy hónap alatt egy kiló tápot eszik! Ez egyáltalán nem sok, úgyhogy igazán megérdemli kis kedvenced, hogy odafigyelj arra, mivel is eteted. Gondolom, Te magad sem eszed meg a lejárt szavatosságú vagy molyos, kukacos kajákat. Igen, jól sejted: A csincsilla sem – vagy ha mégis, akkor annak bizony komoly következményei lehetnek! Pontosan emiatt, csak megbízható helyről vegyél tápot, de csakis és kizárólag csincsillatápot. Ha megfelelő tápot veszel, a táp, széna és egy kis gyógynövény, esetleg alma mellé soha nem kell majd kiegészítő vitaminokat vásárolnod!

 

A nyúltáp -bár pontosan(!) ugyanúgy néz ki, mint a csincsillatáp- nem alkalmas a csincsillák etetésére.

Én személy szerint a csincsilla-tenyésztápot javasolnám, bár ehhez elég nehéz hozzájutni. Néha előfordul, hogy kereskedésekben is árulják, de ez sajnos nem igazán jellemző, így csaknem biztos, hogy előre csomagolt táp formájában fogsz kedvenced mindennapi betevőjéhez hozzájutni.

 

Amire mindenféleképpen érdemes odafigyelned:

Mikor készült a táp: Ahogy telik-múlik az idő, úgy veszít a táp a vitamintartalmából, stb. Minél frissebb a táp, annál jobb. Ha teheted, olyan tápot vegyél, amiről sejted, hogy nem olyan rég gyártották/csomagolták. Tudom, hogy vonzók a külföldi színes, csillogó-villogó piros répadarabokat és hasonlókat tartalmazó tápok, de gondolj bele: Azt a tápot le kellett gyártani, tárolni kellett, csomagolni, utaztatni, raktározni, kiszállítani az üzletekbe, ahol azok ki tudja meddig állnak, amíg meg nem veszi őket valaki. Az ideális táp szerintem max. három (3) hónapja készült (tekintettel arra, hogy még Te magad is tárolni fogod!), de hat (6) hónapnál semmiképp sem öregebb!

 

Molymentes-e a táp: Sajnos ez a legnehezebben felmérhető része a dolognak. Egy zárt dobozban (pláne, ha még kukucskáló ablak sincs rajta) nem tudhatod, hány molycsalád lakik. Ha egy üzletben azt látod, hogy molyok repkednek a polcok körül, még akkor se vegyél tápot, ha az teljesen érintetlennek tűnik. Gondolom, nem örülnél, ha napok – esetleg hetek múlva nálad kelnének ki a petékből a kifejlett lepkék. Sajnos sok helyen már azelőtt beköltözik a moly a dobozba, mielőtt az az üzletbe kerülne, így sajnos ez sem biztos módszer. Ha bele tudsz nézni a tápba, akkor könnyebben észreveszed az esetleges betolakodókat. Ha a táp össze van ragadva és mintha pókhálós is lenne, akkor ne vedd meg. Ki tudja, mi baja lehet kis kedvencednek a molyos táptól! A molyok otthon is belemászhatnak a tápba. Ennek megelőzésére én egy bio-molycsapdát ajánlanék, ami feromonnal csalja oda a hímeket – akik a ragadós papírból nem tudnak már kirepülni – és szaporodni. A bio-csapda 4-500 Ft körül kapható az üzletekben (2 db.).

 

Csomagolás: Törekedj a környezetbarát / jól szellőző csomagolású tápok vásárlására! (A dobozokat pedig próbáld meg szelektív hulladékgyűjtőbe dobni vagy újrahasznosítani, ha elfogyott a táp). A nem megfelelő csomagolásban könnyen befülled a táp, esetleg meg is penészedik.

 

3. Széna, lucerna, zöldségek

 

A csincsillák megfelelő emésztéséhez elengedhetetlen, hogy lehetőleg minden nap hozzájussanak egy jó nagy adag pormentes réti szénához. Az ideális persze a lucerna lenne, de ez sajnos a csaknem beszerezhetetlen kategóriába tartozik – és leginkább csak feldolgozott formában, lucernakarika formájában kapható.

Az, hogy megeszik-e a zöldségeket, SZVSZ teljesen csincsillafüggő. Nálam például, csak az egyik hajlandó a száraz tápon és az almán kívül más zöldséget, gyümölcsöt is megenni. Elvileg(!) szeretik a répát, szőlőt, dinnyét, de nagyon óvatosan füvet, salátát, káposztát vagy más zöldeket is adhatunk nekik. Persze csak szépen lassan, néhány szál fűvel kezdve, és naponta növelve a mennyiséget. A lényeg: minden csinesz más, így arról sem lenne érdemes nyilatkozni, hogy mi a kedvencük. Ez csineszenként változik. Ha mindent kipróbálsz, előbb vagy utóbb úgyis rá fogsz jönni:)

 

4. Kiegészítő vitaminok, gyógynövények

 

Nem vagyok híve a kiegészítő vitaminoknak, mesterséges és jól feltúrbózott rágcsiknak. Egy jó (friss) tápban minden benne van, amire kedvencünknek szüksége van, kiegészítőnek meg jobb, ha saját magunk által mixelt gyógynövényeket adunk! Arról legalább tudjuk, hogy mikor csomagolták, tartalmaz-e adalékanyagokat, hogy biztos helyről (pl. egy biobolt) származik-e. Ebből a csini egy evőkanállal kaphat naponta – ha szereti. Ha nem, akkor külön-külön is adhatunk neki a hozzávalókból. Amire figyelni kell: a sok kamilla sötétre színezi a vizeletet, a csipkebogyóból pedig egészet is adhatunk!(A koktél elvileg Potháczky könyvéből való)

 

A gyógynövénykoktél:

5 kanál kamilla
3 kanál csipkebogyó
2 kanál borsosmenta
1 kanál zsálya
0,5 kanál orbáncfű
1 kanál papsajt

 

Amit az ásványianyag-pótlásra és fogkoptatásra is adhatunk neki: a jellemzően a papagájkalitkák oldalán lógó SZÉPIA (pórias nevén: tintahal). Figyelem: a nagy fogkoptató tömbökben is szépia van, max. kicsit tömörítve, keményítve.

 

5. Nassolás

 

A csincsillák igazi hedonisták! Élvezik az életet és ha tehetik, halmozzák az élvezeteket.

 

Ez eddig rendben is lenne, csak az a baj, hogy könnyen híznak. Pontosan emiatt kerüljük az olajos magvakat (dió, mogyoró, napraforgó, tökmag), mert könnyen elzsírosodik tőlük a májuk. Nagy a kísértés, hogy a tengerimalacoknál, hörcsögöknél megszokott koktéllal etessük a csinit, mert azt sokkal lelkesebben megeszik, mint a hagyományos csincsillatápot. EZ SZIGORÚAN TILOS!

 

Az alábbi nasik rendszeres etetését mindenképp elkerülném:

 

– Tökmag, szotyi
– Dió, egyéb olajos magvak
– Keksz, csoki, cukros, hízlaló sütik
– Kockacukor, csoki és hasonló édességek (Az M&M’s is ilyen:)
– Egyéb állatoknak (pl. hörcsög, nyuszi) szóló vegyes magkeverékek
– Mesterséges színezőanyagokkal, ízfokozókkal stb. feldúsított élelmiszerek
– Tea, kávé, üdítőitalok
– Narancs (nagyon savas) szárított narancs/citromhéj (az illóolajak, a héjon megtalálható vegyszerek miatt)
– Kókusz (nagyon hízlal ezért óvatosan bánj vele!)
– Szárított kenyér stb. (hízlal ezért óvatosan bánj vele!)
– Rágcsálókarika
– Stb.

 

Az alábbi nasik rendszeres etetését nyugodt szívvel ajánlanám:

 

– Fürtösköles
– Mazsola; füge; datolya; egyéb aszalt gyümölcsök (pl. almakocka)
– Aszalt/szárított zöldségek (pl. répachips vagy szárított répakocka – pont most vettünk belőle egy dobozzal:))
– Gyümölcslevek (lehetőleg tiszta vagy frissen préselt)
– Lucernakarika, lucernabrikett
– Olyan rágcsálórudak, karikák amelyekben nincs tökmag, szotyi vagy a fent említett dolgok valamelyike
– Gyógynövénykeverék
– Szárított rózsaszirom, csipkebogyó
– Szépia (nálunk nasiként is szeretik)
– Friss, édes gyümölcsök (mértékkel, nehogy hasmenést kapjon… nálunk pl. az eper és az ananász is nagy sláger… a dinnyéről nem is beszélve)
– Szentjánoskenyérfa-termése (ebből csinálják a bioboltokban kapható, kakaóhelyettesítésre használt Karobot)

  • – Rózsa, szárított rózsalevél
  • – Napraforgó virága

 

6. Csincsillára mérgező növények

 

  • Aranyeső
  • Boróka
  • Boroszlán
  • Cédrus
  • Citrom
  • Csonthéjas gyümölcsfák ágai, mert ezek mérgeket tartalmaznak:cseresznye, szilva stb.
  • Eukaliptusz
  • Fagyal termése
  • Fátyolvirág
  • Fenyő (frissen / a sok illóolaj miatt)
  • Gladiólusz
  • Gyöngyvirág
  • Gyűszűvirág
  • Hortenzia
  • Kála (Kalla)
  • Kecskerágó
  • Krizantém
  • Leander
  • Liliom
  • Lonc termése
  • Magyal
  • Mák
  • Maszlag
  • Nárcisz
  • Nőszirom
  • Őszi kikerics
  • Papagájvirág
  • Puszpáng (buxus)
  • Ricinus
  • Sárkánygyökér
  • Sisakvirág
  • Százszorszép
  • Szegfű – A virág megrágása vagy lenyelése okozhat hányást, hasmenést, nyáladzást és étvágytalanságot.
  • Szömörce
  • Tiszafa
  • Tulipán

 

7. Alomként, dekorációként használható növények/fafajták

 

  • Alma,
  • Mandula
  • Fenyő
  • Barack
  • Akác
  • Száraz (nem gyantás) fenyő
  • Bodza
  • Kőris
  • Fűz
  • Nyír