Keresés Csincsilla.hu


 
   

Egy kis csincsilla biológia

A Csincsilla rendszertani helye, származása

" A csincsillát rendszertani besorolása során sokan összekeverik a házinyúl "csincsilla színű" változatával (vagy a csincsilla házicicával:) A következő ábra nem csak rendszertani helyét, hanem azt is mutatja, hogy melyik állattal milyen rokonságban van.

Legközelebbi rokonai a viszkacsa vagy pampaszi nyúl (Viscacia viscacia) és a macskanyulak, köztük a legismertebb a perui macskanyúl (Legidium perunaum). Közeli rokonai a tarajos sülök, a kapibarák és a marák. Ezek a vizidisznók közé sorolt állatok külsőleg is emlékeztetnek a csincsillára. A dél-amerikai rágcsálók közül még ide sorolhatók az agutik kapibarák és a marák. Ezek a vizidisznók közé sorolt állatok külsőleg is emlékeztetnek a csincsillára. A dél-amerikai rágcsálók közül még ide sorolhatók az agutik, a pakák, a tengerimalac és a nutria.

Napjainkban egységes csincsillafajról beszélünk, ennek tudományos neve Chinchilla lanigera. Tenyésztése során több alfaj is létrejött, de stabilizálódni nem tudott. (La-Plata, Costina, Raton). Némi gyakorlati jelentősége csupán a Costinának van, melynek különösen szép, tiszta és selymes a prémje. " (Forrás: Potháczky Lajos: Csincsillatenyésztés mesterfokon)

Ha kicsit jobban bele szeretnénk mélyedni a csincsillák családfájába, két csoportba kell őket osztanunk: 1. A "Hosszúfarkú" csincsilla (Chinchilla laniger). A "hosszúfarkú" csincsillák jellemzője, hogy a fejük kerülete kb. 25-26 cm-es, a farkuk 17-18 cm hosszú, a fülük pedig 6 centi. Ők a leggyakrabban előforduló házikedvencek, bár szabadon lényegében kihaltak.

A hosszúfarkú csincsilláknak 3 típusa létezik: 1/A, A La Plata típusú csincsilla A rövidfarkú csincsillánál kisebb, közép - sötétszürke árnyalatú csincsilla

1/B. A Costina típusú csincsillaA La Plata típusúnál kisebb méretű csincsilla, aki mindössze 350-450g súlyú! Hosszúkás formájúak hegyes ofarokkal és hosszúkás, keskeny fejjel. A szőrük nagyon selymes, közép - sötétszürke színű.

1/C. A Raton típusú csincsilla - TörpecsincsillaMindössze 150-200gramm súlyú, sűrű sötét bundájú csincsilla

A szőrmekészítéshez leginkább a La Plata és a Costina típusú csincsillákat tenyésztették, de a sok-sok keveredés következtében ma már nem is lehet olyan csincsillát találni amelyik egyértelműen besorolható lenne valamelyik kategóriába.


2. A "Rövidfarkú" csincsilla (Chinchilla chinchilla). A rövidfarkú csincsilláknak 2 típusa létezik: 2/A, A "Királycsincsilla" (Chinchilla chinchilla chinchilla )A királycsincsillának hatalmas, 36-38 cm. átmérőjű feje volt, 14-16 cm hosszú farka és 4-5 cm-es füle. Valószínűleg már teljesen kihalt, ám egy kitömött példánya még ma is megtekinthető a frankfurti (am Main) Senckenberg-Múzeumban.

2/B, A "kicsi rövidfarkú csincsilla" (Chinchilla chinchilla boliviana) A kicsi rövidfarkú csincsilla fejkerülete 30-32 cm, 14-16 cm-es a farka és 4-5 cm-esek a fülei. A természetben és a tenyészetekben is ritkán, de előfordul.

Persze minden könyv mást ír, van amelyik szerint 3 csincsillatípus létezik pl.: A Chinchilla Lanigera, a Chinchilla brevicaudata (azaz a hegyi csincsilla) és a Királycsincsilla.

Na ezt kövesse az ember, ha tudja:)

Mindenesetre a "THE ROYAL NATURAL HISTORY" (Írta: Richard Lydekker, Illusztrálták:W Kuhnert, F Specht, P J Smit, G Mutzel, A T Elwes, J Wolf, Gambier Bolton, és még sokan mások) című, több, mint 100 éves, 1893,1894, 1895,& 1896-ben kiadott könyv elbűvölő képeket tartalmaz a csincsillákról és rokonaikról, a Viszkacsákról:)


***

Bár a csincsilla genetikailag egyik rágcsálófajra sem hasonlít, de szögezzük le: gyönyörű, sötét szemei, kicsi kerekded fülei vannak, hosszú, érzékeny bajusszal kombinálva.

Ha jobban belegondolok, kicsi mellső lábairól és erős hátsó lábairól nekem speciel egy kenguru jut róla először az eszembe:)

***


Welcome

Username:

Password:[ ]


Online

Vendégek: 11
Tagok: 0
Ezen a lapon: 1
Tagok: 1391, legújabb: Nildiko75