Keresés Csincsilla.hu


 
   

A csincsilla tenyésztés kezdetei - MagyarországonLehet, hogy meglepően hangzik, de tény: Magyarország jelenleg a világ egyik legjelentősebb prém-előállító országa, csincsillaprém-nagyhatalma. Érdemes tehát egy picit a magyar csincsillaállomány eredetével is megismerkedni. Hogy miért is? Egyszerű a válasz: Az otthon békésen szundikáló, vagy épp a lakás berendezését össze-vissza rágcsáló szőrmók házikedvencek nagy valószínűséggel éppen ezeknek, az 50-60-as években importált csincsilláknak az utódai.

Az első hazai csincsillákat Anghi Csaba professzor, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatójának köszönhetően ismerhette meg a nagyközönség, mint egzotikus kis rágcsálókat, majd 1967-ben a Gödöllői Kisállattenyésztési Kutató Intézet (KATKI) döntött úgy, hogy 50 nemescsincsilla-törzsanyát importál. Ezek a kutatások azonban rövid életűnek bizonyultak. 1970-ben lezárták őket, a tenyészállományt pedig máshol helyezték el, illetve (szerencsére:) programon kívül tenyésztették tovább.

1977-ben az ócsai Vörös Október MGTSZ döntött úgy, hogy 2000 anyával belefog a csincsillatenyésztésbe, 1982-ben pedig egy sokkal kisebb, mindössze 600 anyás állománnyal a sződi Virágzó MGTSZ próbálkozott a csincsilla tenyésztésével. Úgy tűnik azonban, hogy már ez a 600 anyás állomány is túlságosan nagy falatnak bizonyult. Mind a két MGTSZ feladta a csincsillák tenyésztését.

Magyarországon így 1980 óta kisebb-közepes magánfarmokon illetve családi vállalkozásokban tenyésztetették őket tovább. Innen kerültek ki a hobbi csincsillatartókhoz az első (mellesleg tenyésztésből kiselejtezett) szőrmókok.

És talán saját házikedvenceink ősei is.


Welcome

Username:

Password:[ ]


Online

Vendégek: 13
Tagok: 0
Ezen a lapon: 1
Tagok: 1391, legújabb: Nildiko75