Keresés Csincsilla.hu


 
   

Allergiás vagyok - vehetek csincsillát?

AdminKri, hétfő 04 október 2010 - 00:21:17

Allergiás vagyok - vehetek csincsillát?

1. Igen
2. Nem


Na most jól összezavartalak ha jól sejtem.

Amikor megvettem életem első csincsilláját, az összes általam fellelt irodalomban azt olvastam, hogy nem, a csincsilla biztos, hogy nem okoz allergiás tüneteket. A szőre is más mint a többi állatnak, ne aggódjak, biztos, hogy nem allergizál.

Nem aggódtam. Ennek ellenére egyre több csincsillatartó ismerősöm kezdett furcsa, allergiaszerű tünetekre panaszkodni. Olyan is volt, hogy egy csincsillatartó barát kifejezetten az ÉN csincsillámnál produkált allergiás tüneteket.

Na de mi okozhatja ezt? Néhány jellemző lehetőség (a lista persze nem teljes):

Kérlek, mielőtt megvennéd életed első csincsilláját gondold át alaposan, hogy Te allergiás vagy-e bármire. Éreztél-e furcsa tüneteket pl. egy tengerimalac közelében. Allergiás vagy-e a porra, szénára, gyomnövényekre.

Ha igen, akkor lehet, hogy mégsem lesz olyan szerencsés választás a csincsilla - vagy igen komoly védőintézkedésekre kényszerülsz majd a kényelmed érdekében.

A potenciális veszélyforrások:

1. Allergén állati proteinek - ezek jellemzően az állatok vizeletében fordulnak elő amik azután átkerülhetnek a levegőbe, bútorokra stb., az arra érzékeny emberek pedig ezt belélegezve allergiás reakciót produkálhatnak ( a tengerimalac vizelete pl. az arra érzékenyeknél allergizálhat) -a csincsillára nem jellemző, de sajnos előfordulhat- ha jól sejtem azok, akik allergiásak a macskára a csinekre is allergiásak lehetnek (legrosszabb esetben persze!)

2. Levegőben szálló szőrszálak (ez nagyon is jellemző)

3. Takarmány - széna, fű, gyomnövények

4. Fürdetőhomok (poratkák!)

Sajnos ha úgy tűnik, hogy az első két esetben nem sok jóval bíztatlak, vagy érzékeny vagy - vagy nem.

Ha a por vagy a szénanátha miatt tartasz a csincsilláktól akkor íme néhány tipp a kockázat csökkentésére:

1. levegőtisztító berendezés: el sem tudod képzelni mennyi port és szőrt képes 1-1 valóban normális berendezés összeszedni. Sajnos a berendezések ára a tisztítandó szoba méretével együtt emelkedik, de hidd el, hogy megéri.

2. Fürdetésnél törekedj arra, hogy minél kevesebb por jusson a szoba levegőjébe: Kerítsd körbe a csini fürdetőedényét, tegyél fel szájmaszkot, ha esetleg a homok a szemedet is irritálja akkor egy védőszemüveget. Az ideális az lenne persze, ha porfürdőzés közben egyszerűen kimennél a szobából és csak akkor mennél vissza amikor elmúlt a veszély - na de nincs is szebb látvány egy porfürdőző csininél - nem igaz? Az se mindegy, hogy milyen homokot használsz. A csinek bundájának a legfinomabb homok az igazi, az allergiára hajlamos gazdiknak viszont a legdurvább. Innen szép nyerni :)

3. Ha úgy érzed, hogy allergiás vagy a szénára kérlek kérd ki az orvosod véleményét vagy próbálj meg olyan alternatív "szénapótlókat" keresni mint pl. az állatkertben is kapható zoo-csemege - ami ugye egy sima lucerna-pellet.

4. Rendszeres kézmosás, esetleg egy külön "csines" ruha beszerzése - ami főleg akkor jelent sokat ha te magad nem vagy allergiás a csincsillára de a családodból valaki az és emiatt a csinit egy külön szobában tartod de nem szeretnéd, hogy a ruhádon keresztül kijussanak az allergének.

5. Ne tartsd a csinit olyan szobában ahol sok a 60 fokon nem mosható tárgy. szőnyeg, függöny - kifejezetten a poratkák miatt érdemes olyan szobában fürdetni ahol könnyű takarítani és ha kell akkor fertőtleníteni

6. Ha bármi furcsát érzel olvass, olvass, olvass - és kérdezz - mert lehet, hogy nem is kell elajándékoznod a csinidet - csak a megfelelő védőintézkedések hiányoznak :)

Remélem nem ijesztettelek meg túlságosan - de jobb ha tisztában vagy azzal, hogy bár a csincsilla a többi rágcsálóhoz képest valóban minimális "veszélyforrás" de az allergiára hajlamosokat továbbra is érhetik meglepetések.


Welcome

Username:

Password:[ ]


Online

Vendégek: 10
Tagok: 0
Ezen a lapon: 1
Tagok: 1391, legújabb: Nildiko75