Keresés Csincsilla.hu


 
   

Lebeszélhetlek?

Meglepő dolgokat fogsz most itt olvasni a csincsillákról - ezen az oldalon ugyanis kifejezetten le szeretnélek beszélni róluk.

Jól hallottad, arról szeretnélek meggyőzni, hogy miért NE vegyél csincsillát, miért válassz helyette egy kisegeret vagy aranyhörcsögöt - vagy inkább egy ebihalat.

Remélem, hogy az érveim elolvasása után magadtól is rá fogsz jönni, hogy nem neked találták ki a csincsillatartást.

Ha sikertelen lenne a kísérletem és mégis belevágnál a nagy projektbe - AKKOR valóban KÖZTÜNK A HELYED és sok szeretettel üdvözlünk a klubban :)

1. A csincsilla sokáig él. Nagyon -nagyon sokáig. Még annál is tovább. Sok-sok hörcsögöt eltemet az ember annyi idő alatt - a csincsilla pedig él és virul. Pont emiatt ha még suliba jársz, egyetemista vagy és a karrieredet szeretnéd építeni és ki tudja hová vet az élet akkor majdnem teljesen biztos lehetsz benne, hogy a csiniknek véges időn belül új gazdit kell majd keresned. Ez mindenkit megvisel. A csincsillatartás komoly felelősség.

2. A csincsilla szőrös állat. Állítólag nem okoz allergiát, mégis sokan vannak akik tüsszögnek tőlük. Ez ha jól sejtem leginkább a porfürdő és az alom miatt van - de az állandóan porfürdőző csincsilla bizony az arra érzékenyeknek sok-sok kellemetlen pillanatot tud okozni. Vagy nem. Lutri.

3. A csincsilla társas lény - így hacsak nem szeretnéd az összes szabad estéd a csincsillád társaságában tölteni, gondoskodnod kell egy társról is - így jó esetben egy helyett rögtön két csincsilla költözik be az életedbe.

4. A csincsilla rág. Sokat. MINDENT. Első körben a legféltettebb kincseidet (tapasztalat!). Az összes kábelt, tapétát, asztalt, táskákat, cipőket. Mindent. Így koptatja a fogait.

5. A csincsilla nyugodt állat. Szeret békésen figyelni, nappal sokat alszik, nem igazán mocorog. Ez sokaknak unalmas - az esti ugrabugra viszont idegtépő ha egy szobában alszotok.

6. A csincsilla vedlik. Pont. Ezen nincs mit ragozni.

7. Drága az állatorvos. Nagyon. Bár a csincsillák masszív állatok, jó esetben soha az életben nem kell őket orvoshoz vinni, oltatni se kell őket - de ha baj van az sokba kerül - és kevés valóban jó, csinekhez is értő állatorvos van az országban.

8. Nagy a helyigényük - ha nincs kedved barkácsolni akkor sajnos nem olcsó a ketrec.

9. A csincsilla speciális csincsillatápot eszik. A nyúltáp és hasonlók nem jók. A spéci táp persze olcsón is beszerezhető (talán 300 Ft körül lehet kilója) de ha nem sikerül akkor a gyári tápok nem olcsók. Pontosítok: kifejezetten drágák.

10. A csincsilla bizony szaporodik - a szaporulattal pedig kezdeni kell valamit. (Persze itt mindössze évi néhány babyről beszélünk, de erről akkor sem szabad elfeledkezni).

11. A csincsilla nagyon okos állat Bizony. Túljár az eszeden. Mindig. Ez néha bizony frusztráló.

Ezek a tények persze lényegében minden házikedvencről elmondhatók, de ha van olyan pont ami elrettent, akkor javaslom, hogy gondold át alaposan, hogy tényleg jó választás-e a csincsilla.

Az oldal további részében a csincsillatartás pozitív oldaláról olvashatsz - de sok-sok éves tapasztalat alapján jobb, ha a lebeszéléssel kezdi az ember - még mielőtt menthetetlenül beleszeretnél ebbe a tündéri kis állatba :)


Welcome

Username:

Password:[ ]


Online

Vendégek: 10
Tagok: 0
Ezen a lapon: 1
Tagok: 1391, legújabb: Nildiko75