Keresés Csincsilla.hu


 
   

Babázzunk - csincsilla baby születik

Remélem, senki sem fog a szívéhez kapni, ha elárulom, hogy a baby-csint sem a gólya hozza. Mivel azonban a csincsillalányok igencsak válogatósak, ha párválasztásra kerül a sor és elég ritkán szoktak szabad kezet kapni az ilyen jellegű döntésekben, kénytelenek vagyunk néha trükkökhöz folyamodni a jövendőbeli vőlegényény bemutatásánál.

A hím csincsilla bemutatása jövendőbelijének

Mielőtt összeengednénk a lány és a fiu csincsillát (ha már nem kölykökről van szó), érdemes őket legalább egy-két hétig egymás mellett, de külön-külön ketrecben tartani, hogy komolyabb verekedés nélkül megszokhassák egymást.

Az összeszoktatási időszak alatt azért azért azt is meg kell nekik engedni, hogy a ketrecen kívül játszadozhassanak, fogócskázzanak. Mindössze arra kell figyelni, hogy ne verekedjenek össze nagyon. Dehát milyen csincsillafiú az, amelyik egy nagy szobában nem tud elfutni az őt üldöző felesége elől? ;o)

Én egyébként ezeknek a problémáknak a kikerülésére azt szoktam javasolni, hogy a nagylány mellé mindig babyfiút vegyen az ember (mert azt hátha még kölyökként kezeli és talán inkább babusgatja/elfogadja) a párválasztásig egyedül tartott nagyfiú mellé pedig egy minimum 9 hónapos nagylányt (mert hát a kislányt 4 és 9 hónapos kora között eleve külön kell választani a fiútól). Persze a tenyésztők egészen mást javasolnak, de nekem eddig a babyfiús dolog jött be a legjobban.

Ha az ifjú pár esetleg mégis verekedne, különítsük el őket egy időre. Ha elég nagy ketrecben tartjuk a csincsillát, akkor "bűntetésül" az agresszívabb csincsillát egy kisebb ketrecbe pakolva egyszerűen betehetjük a nagy ketrecbe. Persze, lehet, hogy ezzel sem megyünk semmire. Elvégre a csincsilla is csak "ember", náluk is előfordul, hogy már megismerkedésükkor kiütést kapnak egymástól, és egész életükben utálni fogják egymást.


A kulcsszó egyébként a türelem, mert szerintem ilyen-olyan trükkökkel minden csinipár összeszoktatható egyszer:)


Ja igen. Ahogy azt már korábban is említettem, a kislány csincsillát 4 és 9-10 hónapos kora között nem szabad együtt tartani a fiú csincsillával. Az ok egyszerű: A lány csincsillák max. 6 hónapos korukban már ivaréretté válnak, de arra vigyázni kell, hogy az egészségük érdekében 12 hónapos koruk előtt ne hagyjuk őket szülni (még az is lehet, hogy belehalnának a szülésbe vagy soha többet nem lehetne kölykük!). Ezt leginkább úgy tudjuk megoldani, hogy a fiú és a lány csincsillát 4-5 hónapos és 9-10 hónapos koruk között külön ketrecben tartjuk (Vagy egy nagy ketrecben ráccsal elválasztva őket egymástól).


A csincsillák egyébként általában (vagyis inkább legfeljebb) évente háromszor ellenek, és egy-egy ellésnél 1-4 kiscsincsilla születik (1-2 a jellemző).

A vemhesség jelei
 • Hízás (ezt méricskéléssel is számon tarthatod. Csak tegyél egy tálat és egy kis nasit a mérlegre, amíg a csini falatozik, simán megmérheted:)
 • Étkezési szokások megváltozása
 • Mogorvábbá válnak (nem mindegyik, de kivétel erősíti a szabályt:)
 • Gyakrabban fekszenek az oldalukon (Figyelem! Sok csini szeret az oldalán feküdni, ez önmagában semmit se jelent:)
 • Megváltoztatják az alvási szokásaikat, pozíciójukat
 • Hamarabb kifáradnak
 • A fiú feltűnően odafigyel a lányra! A vemhesség utolsó napjaiban el sem mozdul mellőle:)


 • Ilyenkor sokkal óvatosabban kell velük bánni, nagyon sok rostokban gazdag szénát és tápot kell nekik adni, mindig legyen előttük friss víz (terhesen vagy szülés után / szoptatási időszakban sokkal többet iszik a mamacsini!!!), adjunk nekik kiegészítő, vitamindús eleséget (C vitamin, kalcium - azaz szépia, friss gyümölcsök - alma stb.) vegyük ki a csincsillakereket, és engedjük ki őket gyakrabban futkosni.


  A nőstények egyébként kb. havonta ivarzanak, ha ekkor nem termékenyülnek meg, arra csak a következő ciklusban lesz lehetőség. A vemhesség általában 109-120 napig tart, de a 111 nap a legjellemzőbb.(3 hónap, 3 hét és 3 nap - el se lehet téveszteni:)


  Egyébként születésszámláló-kalkulátorból sok van a neten. Az egyik ilyen pl. a chin.dk kalkulátora: KLIKK!!!


  Sok sikert a jövendőbeli babycsinjeidhez!:)

  Kriszti

  ***

  MEGSZÜLETETT...

  A babyk kb. fél óra alatt, általában hajnalban vagy kora reggel születnek meg és megszületésük után anyjuk azonnal letisztogatja őket - és általában az egész születésből csak annyit veszünk észre, hogy egy kupac szép tiszta minicsini botladozik a ketrec alján:)


  Ha esetleg túl sok kiscsincsilla születne és épp otthon vagyunk, vigyázzunk, hogy a kicsik tisztogatása során egyik se hűljön ki. Ha szükséges, segítsünk az anyának a piciket melegen tartani, amíg meg nem száradnak. Ha megszáradtak, természetesen azonnal vissza lehet őket tenni az anyjukhoz. (Bár ennek nagyon kicsi a valószínűsége, mert a csincsillák a kifejezetten gondos szülők közé tartoznak és komolyabb bajnak kell ahhoz történnie, hogy közbe kelljen avatkoznunk!)
  A csincsillák nem építenek fészket, a kicsik az anya hasa alatt -vagy éppen rajta:) alszanak (kivéve, amikor pl. szopnak... olyankor ugyanis gyakran önkiszolgáló tejcsárdának tekintik alvó anyjukat és a puha bundájára ráfeküdve egyszerűen kiszolgálják magukat, vagy egyszerűen űrhajóként rákapcsolódnak és csak annyit látunk, hogy ha a mama mozog, a minicsini is mozog:)


  Arra erdemes odafigyelni, hogy az összes kicsinek jusson a tejből. Ha a picik hasa meleg es duci, akkor biztos, hogy elég tejet kaptak. (Egyébként a kicsik a megszületésük után néhány nappal már szilárd táplálékot is esznek- de ha lehet, még ne nassoltassuk őket, mert nagyon érzékeny a gyomruk - a szülők által elpotyogtatott maradék is pont elég az edzéshez:)
  A szülés után kb. egy hétig -de ha bírják a csinik, akkor inkább kettőig- ne tegyünk be a mamának porfürdőt, nehogy összeszedjen valami fertőzést. A csincsilla-mama egyébként segítség nélkül ellik, de azért nem árt, ha van egy olyan orvos ismerős, aki ismeri a csincsillákat. Just in case! Az ellés után -ha úgy érezzük, hogy szükséges lehet- óvatosan tapogassuk meg a mama hasát, hogy nem-e maradt benne kiscsincsilla. esetleg le is takarhatjuk a ketrecet egy sötét ronggyal. Hagyjuk őket nyugodtan pihenni.


  A nőstények már 3 nappal az ellés után újra vemhesek lehetnek, ha nem különítjük el őket a hímtől. Én ennek ellenére azt javasolnám, hogy ne különítsük el a büszke apát a családtól. (Kivéve, ha úgy tűnik, hogy bántja a kicsiket - bár ez nagyon ritka!). Az apacsin ugyanis segít a mamnak a kicsik lepucolásában, melegentartásában. Ideális babysitter:)

  ***

  BABY-CARE, avagy hogyan gondoskodjunk a picikről...

  Csincsilla
  Baby-care  A babycsinekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivaló: Nagyon-nagyon picik - és imádnivalók:)

  Egy egészséges kölyök pl. mindössze 35-60
  grammot nyom. Pontosan ezért, mindenképpen alakítsuk át a ketrecet baby-biztossá. Vigyázzunk, mert a baby csincsillák a látszat ellenére gyakorlatilag csak szőrből állnak, így nagyon könnyen ki tudnak szökni a ketrecből. Hihetetlenül kicsi lyukakon is képesek kibújni, érdemes tehát a ketrechez kívülről egy kartondarabot vagy valami hasonlót kötözni.

  Vigyázzunk arra is, hogy nehogy a ketrec padlójába akadjon a kicsik lába, mert könnyen eltörhet. Ilyenkor egy falapot, vagy egy padlószőnyeg darabot is érdemes lehet az emeletekre kötözni.

  Ha több szintes a ketrecünk (és miért ne lenne az:), akár le is zárhatjuk a felső szinteket, hogy a merészebb kicsik nehogy leessenek (tapasztalataim alapján egyáltalán nem félnek a mélységtől, akárhonnan leugranak). Igaz, a minicsinik a látszat ellenére a zuhanások után felkelnek és továbbügetnek, egy kemény tárgyra ráesést valószínűleg nem úsznának meg sérülések nélkül. Legyünk inkább óvatosak. Nálam ebből még soha nem volt semmi probléma, így a felső emeleteket sem szoktam lezárni, egyedül arra figyelek, hogy a földszinten lévő befőttesüveg pont az emelet fedésében legyen - így ha esik a pici, akkor puhára, az alomra essen.

  Mivel a papa a szülés után néha bizony elég heves vérmérsékletű tud lenni és mindenáron ki akarja élni a fajfenntartási ösztöneit, mindenképp javasolnám, hogy egy cső vagy egy befőttesüveg a ketrec alján maradjon -az emelet takarásában persze- tegyünk hogy a picik elbújhassanak, ha a papának szexelhetnékje, a mamának pedig ugrándozhatnékja
  támad (húúúh, hogy miket össze nem ugrálnak?). Sajnos ha nem tudnak hová bújni könnyen előfordulhat, hogy a szülők összetapossák őket. (Nem egy ilyen esetről hallottam már sajnos)  A babyket lényegében már nem sokkal a megszületésük után kézbe lehet venni t, így alapozva meg szocializációjukat. Óvatosan vegyük őket kézbe, nehogy leugorjanak:). Tündériek:)))

  A piciket elvileg 8-10 hetes korukban választhatjuk el a mamacsinitől. (Bár én inkább
  megpróbálom őket 12 hetes korukig az anyjuk mellett hagyni, mert így már valóban erős és teljesen önálló csincsillaként kerülhetnek
  új családjukba).

  A lánycsincsillákat igazából 12 hetes
  koruk után is az anyjuk mellett hagyhatjuk (ha a papacsinit kivesszük - ám ezt nem javasolnám),
  de a fiúkat mindenképp érdemes kivenni.
  Ha viszont a papacsini bent marad, érdemes a kislányoknak minél hamarabb
  új családot keresni -Mihelyt észrevesszük, hogy az apja elkezd érdeklődni iránta- nehogy valami baj történjen.


  A babycsinikkel kapcsolatban ezen kívül nem sok tennivaló van. Ha lehet, ne zargassuk őket, vigyázzunk, nehogy tűző nap vagy huzat érje őket és hagyjuk, hogy az anyai ösztönöktől vezérelt mamacsini szép, egészséges csincsillákat neveljen belőlük:)

  A babyk néhány napon belül elkezdenek majd falatozni (kóstolgatni) és ha már fiatalon megkínáljuk őket a gyümölcsökkel, hamar mindenevő zabagépekké válnak:) A papát sem kell kivenni mellőlük. A csincsillafiúk jellemzően tökéletes apák szoktak lenni és általában a babysitterkedést sem szokták bánni!


  Babycsinik saját kezű felnevelése

  Sajnos néha előfordul, hogy valami miatt nincs teje a mamának, vagy mert pl. a tesója megharapta az orrát ezért nem tud szopni a babycsini. Ilyenkor kénytelenek vagytok egyedül - kézből etetve felnevelni a babycsiniket. Az ideális persze az lenne, ha a pici az első adag anyatejet megkapná (az a legértékesebb) és a mama tisztára nyalogatná és megszárítaná (!) és melegen tartaná - mert ekkor a legjobbak az esélyei a kicsinek a túlélésre. (Figyelem! Néha - főleg az első szülés alkalmával - úgy tűnik, hogy nem eteti a mama a picit, de hidd el: de az anyai ösztön az esetek legnagyobb részében bőven elég ahhoz, hogy a mama rövid időn belül mégiscsak elkezdje a pici etetését - ezért ne vedd ki azonnal a picit, ha nem látod, hogy szopizik. Bőven elég, ha néhány órával később megnézni, hogy szép kerek-e a pocija.(Egyszóval semmi pánik, mert mesterséges etetésre nagyon ritkán van csak szükség - nekem pl. még egyszer sem kellett ilyen módszerhez folyamodnom)


  Amennyiben viszont a pici hasa beesett és úgy tűnik, hogy a mama tényleg nem gondozza, a leghelyesebb dolog egy csincsillákhoz is értő állatorvos véleményét kikérni. A javaslata az alábbi lesz: macskatejpor! Ebben az esetben az alábbi kis recept hasznos segítséget lehethet (bár ez csak egy a sok közül, ezért inkább ha teheted egy állatorvost is kérdezz meg róla! - és az alábi összetevők javasolt arányairól is!):


 • Macskatejpor
 • Meleg víz
 • Vitamincseppek (1-2 csepp)


 • A jól összekevert tápszert naponta többször, akár egy műanyag fecskendő, akár egy pipetta segítségével kell etetned. Nem lesz könnyű dolgod. Ha már olvastál Durrel könyveket, gondolom a kézből felnevelt sünik esetét is olvastad.  Welcome

  Username:

  Password:  [ ]


  Online

  Vendégek: 11
  Tagok: 0
  Ezen a lapon: 1
  Tagok: 1391, legújabb: Nildiko75