Keresés Csincsilla.hu


 
   

Csincsilla betegségek

A csincsillák egész szerencsésnek mondhatók a betegségek tekintetében. Alig van néhány ami valóban veszélyezteti őket, igazából jellemzően sem a paraziták, se a bolhák nem élnek meg bennük.... Az alábbiakban a legfontosabbakat és a legnagyobb valószínűséggel előfordulókat találod

Ha ennek ellenére bővebb információra lenne szükséged, akkor ajánlom, hogy olvasd el Potháczky Lajos: Csincsillatenyésztés mesterfokon című könyvét. Ott a gombás fertőzésektől a konkrét gyógykezelésekig mindent megtalálsz.(GAZDA Kistermelői Lap- és Könyvkiadó Kft.)

Akkor tehát vágjunk bele és lássuk a leggyakoribb problémákat - a valószínűségük sorrendjében:

HASMENÉS

Ha a csincsilla fenekén a szőre össze van ragadva és nedvesnek tűnik, valószínűleg hasmenése van. Ilyenkor a csincsillazizi egyértelműen "kenődik". Ha csak egyszerűen puhább a szokásosnál még nem kell megijedni, mert lehet, hogy csak sok gyümölcsöt kapott és attól van. Ilyenkor elég, ha kicsit visszafogjuk a gyümölcsfogyasztását.

Teendők:
Előszöris meg kell állapítani, mióta is lehet hasmenése a csininek. Már csak azért is, mert ez akár egy komolyabb betegség tünete is lehet. Ha csak nemrégiben kezdődött, különítsük el a társától, csak szénát, sok vizet, szárított kamillát, és sótlan, vajtalan pattogatott kukoricát kapjon.

Ha a hasmenés még néhány nap múlva is fennáll, vigyük el egy olyan állatorvoshoz, akinek komolyabb tapasztalata van a csincsillák terén. Valószínűleg majd kap néhány adag infúziót a kiszáradás ellen és valami bélflórahelyreállító szert. (Figyelem: Ne hagyjuk, hogy antibiotikumot adjon a csininek, hacsak laborvizsgálatokkal meg nem állapítottak valamit, ami ezt indokolttá teszi. Az indokolatlanul adott antibiotikumok ugyanis csak sokkal jobban tönkreteszik a kicsi állatok bélflóráját)

A lényeg, hogy ne pánikoljunk! Több mint valószínű, hogy hőn szeretett csincsilláink egyszerűen "telezabálták" magukat, vagy túl sok nasit vagy mazsolát adtunk nekik. (Hát igen, kedvenc csinjeink tagadhatatlanul édesszájúak.. az enyémek még a szekrény tetejére is képesek felkapaszkodni, hogy mazsolát vagy csokit lopjanak) De ez főleg a fiatal csincsilláknál fordul elő. A babykoruk óta friss gyümölcsön/zöldségen élő csineszek szerintem idősebb korukban sem szoktak a friss ételek miatt hasmenést kapni. A nasik viszont rájuk nézve is kockázatosak!

Frissen vásárolt csincsillánál se kell aggódni, a költözéssel és a tápváltással járó stressz bizony könnyen vezethet hasmenéshez. Pontosan emiatt érdemes ezért az eddig kapott tápból is 1-2 kilót beszerezni (de legalább egy kis zacskóval).

Ha úgy gondoljuk, hogy kedvencünknek bizony alaposan felborult a bélflórája (pl. egy gyógyszeres kezelés után) néha a joghurt is csodákra képes. Az persze nem garantált, hogy kedvencünk meg is eszi az elétett joghurtot. Ilyenkor fogjunk egy szemcseppentőt vagy egy kis műanyag fecskendőt és azzal adjunk óvatosan egy picit a szájába.

A legfontosabb, hogy igyon, mert a hasmenéstől nagyon könnyen kiszárad. Tegyünk tehát meg mindent a folyadékveszteség pótlására.

Ha a csini széklete nagyon vizes és kicsit nyálkás, azonnal vidd orvoshoz. Ez akár a fertőzött táppal/szénával bevitt Giardiosis (egy ostoros egysejtű élősködő) is lehet, ami ha nem kezelik (Klionnal - ami antibiotikum), a csini teljes kiszáradását majd halálát is okozhatja! A szénát stb. egyébként leginkább más állatok vizelete tudja megfertőzni, pl. a macskáké, patkányoké. A Giardiosis ráadásul még az emberre is veszélyes lehet! (ezért is kell csincsillázás után kezet mosni)

Arra is figyeljünk, hogy a penészes/rosszul tárolt táp is mérgezést okozhat!

HŐGUTA

VIGYÁZAT! A csincsillákra (csak úgy, mint a többi kisállatra) a hőség végzetes lehet!

A hőség, a közvetlen napfény, a rossz szellőztetés, a kevés víz könnyen okozhat a nyári hónapokban hőgutát.

Megelőzése: Ha itt a hőség - jól jön egy kis hasznos tipp a hőguta szélén álló csinjüket lehűteni akaróknak: Tartsuk kedvenceinket lehetőleg jól szellőző ám nem huzatos, naptól védett hűvös helyen.

Ha mindez megvan, ám a hőmérő megközelíti a 28 fokot, nincs más teendőnk mint mindent megtenni a csinink hűtése érdekében.

 • Ehhez végy egy (vagy akár több!) nagy, lapos fémdobozt (pl. díszdobozos Pilóta keksz - kb. 6-700 Ft a keksszel együtt)


 • 2*6 db kisméretű és lapos jégakkut (6 db tökéletesen belepasszol a dobozba, azért kell 12 db, hogy folyamatosan legyen kész jégakku - de azért előtte mérd meg a dobozodat, biztos ami biztos alapon:)
 • Végy egy drótot, kötözd körbe az akkukkal telepakolt dobozt -úgy, hogy ha cserélni kell az akkukat, le tudd róla húzni- kösd hozzá a körbetekert dobozt a ketrec oldalához - így sem kinyitni nem tudják a dobozt, sem leverni (persze mindent megtesznek majd a dolog érdekében:)


 • A degusok tippjei alapján mélyhűtőben lehűtött járólappal is telepakolhatod a ketrecüket! (csak az nem tartja olyan sokáig a hideget... viszont könnyen hozzá lehet jutni!)

  Az alábbi képen lévő valószínűleg márványlapot a neten árulják a csinek hűtésére... megfontolandó:)


  A jéghideg dobozos üdítők is nagyon komoly segítséget jelenthetnek a nyári hónapokban. Megrágni nem tudják őket viszont hűteni nagyon jól hűtenek:) Ez a dobozos üdítős módszer akkor is működik, ha hőségben kell a csinidet pl. az orvoshoz vinned. Ilyenkor az is működik, ha az összes útbaeső Mekiben vagy hasonló helyen megállsz és beszerzel egy pohár jeget a csinid mellé útitársnak.

  Ha nagy a hőség és már tehetetlenek vagyunk (a szoba hőmérséklete eléri a 30 fokot), azt is megpróbálhatjuk, hogy nedves rongyot terítünk a ketrecre.

  Ha nem vagy benne biztos, hogy a csinidnek melege van-e, nézd meg a fülét: Ha rózsaszín, akkor ideje megijedni és elkezdeni hűteni.

  Ha nem figyeltünk oda, és a csini már eszméletlen, a legtöbb amit tehetünk, hogy egy hideg helyre fektetjük, és megpróbáljuk lecsökkenteni a testhőmérsékletét. Pl. jeget tartunk a füléhez, esetleg hidegvízbe áttatott (kicsavart) rongyba csavarjuk... Mindegy, mit csinálunk. A lényeg, hogy túlélje a hőgutát. (Figyelem: az alvó csini még nem biztos, hogy ájult csini:)

  Ha magához tért, adjunk neki néhány csepp hideg, de enyhén sós vizet.

  Sajnos a csini egyedül a fülén képes leadni a hőt így ha nagyon nagy a baj, talán azt is megpróbálhatod, hogy a csini fülét hűtöd...

  SZŐRHULLÁS

  A csinik szőre igazából három dolog miatt hullhat: 1. szőrtépés miatt, aminek genetikai okai vannak és az idegesség/magány váltja ki (öröklődik és főleg a tenyészetből kiselejtezett és úgy a hobbicsinesekhez került csinikre jellemző), 2. Gombás fertőzés vagy 3. az ijedtség.

  1. A frissen beszerzett, vagy keveset szabadon engedett és egyedül tartott csincsilla nagyon könnyen depressziós, ideges lehet. Iyenkor gyakran szőrtépéssel vezeti le a feszültségét.

  Erre igazán egy megoldás van: EGY TÁRS! Az mindegy, hogy fiú vagy lány az illető, a lényeg, hogy kedvenc csinünk ne érezze magát egyedül. Ha még nincs társa, ideiglenesen egy játékot is betehetünk mellé. Ez lehet egy szőrös plüssállat, vagy egy fagolyó, vagy éppen egy papírhenger is. Ja, és ami a legfontosabb: foglalkozzunk vele olyan sokat, amilyen sokat csak lehet! Meghálálja:)))

  2. Ha ennek ellenére is úgy tűnik, hogy hullik a szőre, a kihullott szőr helyén a bőr pedig először rózsaszín, majd fehér, és kicsit mintha korpás is lenne, akkor érdemes megmutatni egy állatorvosnak. Ha ezt nem akarjuk, és biztosak vagyunk benne, hogy csinünknek gombás a bőre, kenjük kb. 5 napig egy "CANESTEN" nevű kenőccsel. A kenőcsöt akármelyik bőrgyógyásznál felirathatjuk, és az ára sem vészes.

  Kiegészítő kezelésként az immunrendszer megerősítésére (mert a gombás támadások általában azzal vannak összefüggéssel... és így a stresszel és a táplálékkal is) Béres cseppet is adhatunk neki, néhány napig 2*2 cseppet naponta (speciális, állatoknak valót!). Ha a csincsilla lényegében már az egész testén gombás, és kihullott a szőre, érdemes még a grapefruitmag-olajjal próbálkozni. Be lehet kenni vele a gombás felületeket, mintegy megfürdetve benne a csint, de néhány cseppet az itatójába is tehetünk (ha fogyasztásra is alkalmas az olaj vagy a kivonat). Alternatívaként a gyógyszertárba is bemehetünk ahol egyszerű gombásodás elleni hintőport kérve is megszabadíthatjuk kedvencünket a kellemetlen gombáktól.(A fürdetőhomokba keverve)

  3. Ne ijedjünk meg, ha miután megfogtuk a csincsillát, annak hirtelen csomóban hullik a szőre. Ez egy teljesen természetes védekezési reakció. A szőr néhány héten belül visszanől. Pontosan ezért, kerüljük a hirtelen mozdulatokat, és ha mindenképpen meg kell fognunk a csincsillát, akkor inkább óvatosan, a farka tövénél fogjuk meg, és úgy tegyük a karunkra vagy a vállunkra.

  Ez mondjuk egyre kevésébé jellemző a csinikre. Mivel a csinik legnagyobb részét az emberek már hobbitartóktól vagy kereskedésekből szerzik be, a csinik már nem olyan ijedősek, jobban hozzá vannak szokva a zajokhoz és hasonlók. Így a bundájukat sem dobálják lefelé:) (Nálunk ha előfordul az csak egy lényegében észrevehetetlen szőrhiányt okoz csak a csininél... az is inkább egy csíkban mint egy foltban)


  FOGNÖVEKEDÉSI RENDELLENESSÉGEK

  Nem túl gyakori, de sajnos ennek ellenére előfordul, hogy a hobbitartókhoz fognövekedési rendellenességgel született csincsilla kerül.

  Ez első pillanatban (és még jónéhány hónapig) nem is vehető észre, de a 6 hónaposnál öregebb csincsilláknál sajnos hamar nyilvánvalóvá válik (röntgenfelvételekkel pedig egyértelműen megállapítható).

  A fognövekedési rendellenességre való hajlam öröklődik (bár nem 100%, hogy a genetikai rendellenességgel született utóda is problémás lesz - de igen komoly a valószínűsége). A problémát igazából az okozza, hogy míg a lelkiismeretes tenyésztők az ilyen csiniket "kiselejtezték" a tenyésztésből, a lelkiismeretlenek őket tovább szaporítva hobbitartóknak adták el őket - és a hajlamot csak hordozó kölykeiket.

  Bár a fognövekedési rendellenesség (a hajlam) jellemzően öröklődik, előidézheti pl. a fogak közé szorult éles "tárgy" pl. egy szálka, törött fog, vagy kevés rágnivaló - fogkoptató na meg a kálcium-hiány is (ami ellen pl. szépia vagy kálciumos fogkoptató berakásával védekezhetsz).

  Tünetek:
  A csinid bár éhes és lelkesen harap az ételbe, hamar eldobja. Utána ismét próbálkozik és ismét eldobja. Hamarosan fogyni kezd. A szemei mintha könnyeznének (mert sajnos a lényegében már az állat koponyájába visszafelé növő fogak hátulról irritálják - és komoly fájdalmat okoznak neki). Ilyenkor gyakran nyáladzik is a csini. Az álla alatt növő daganatok / duzzanatok is jelzés értékűek.

  Kezelése:
  Erre sajnos nincs kezelés. Meg lehet próbálkozni a műtéttel, fogak kihúzásával, állandó csípkedésével stb. de mind mind a csini életminőségét rontja sajnos és az ilyen esetek legnagyobb részében elkerülhetetlen a csini elaltatása:( (a fájdalom miatt). Pontosan emiatt a legegyszerűbb megelőzni a bajt és nem hagyni, hogy egy "beteg" vagy egy "hordozó" csininek minicsinijei szülessenek.

  SÍRÁS

  Bár a csincsillák "sírása" nem tartozik a betegségek közé, mégis fontosnak tartom, hogy megemlítsem. Sokan hiszik azt ugyanis, hogy ilyenkor valami komoly baja van kedvenc csinjüknek.

  Néha előfordul, hogy a csincsillaketrec felől furcsa nyöszörgő, síró hangok érkeznek. Ne aggódjunk ilyenkor. Valószínűleg minden a legnagyobb rendben van, csak csinünk rosszat álmodott és arra felébredt, vagy éppen egyedül érzi magát. (Ha egy csini valóban bajban van, inkább hallgat - nehogy megtalálja egy ragadozó)

  Még a párban tartott csineknél is előfordul, hogy néha így jelzik a társuknak, hogy foglalkozzon velük. Ha egyedül tartjuk a csint, ilyenkor érdemes kivenni egy kicsit és foglalkozni vele. Ha pedig van mellette egy társ is, akkor már az is elég szokott lenni, ha ilyenkor a nevén szólítjuk.

  Ha a csincsillák által kiadott hangokat szívesen meghallgatnád

 • IDE KLIKK:)))))))


 • CSINBETEGSÉGEK KIEGÉSZÍTÉSE

  A következő kis anyagot utopya nevű kedves userünktől kaptam, szerintem magáért beszél!

  "Mostanában olvasgatom a fórum csinbetegségekkel foglalkozó részét, ezért merült fel bennem ezen gyakori témaként felhozott esetek fotóinak megosztása a többiekkel, de én nem találom ennek helyét a fórumon. A képek és tapasztalatok alapját saját csingyermekeim ellátása adja és szerintem adhat némi támpontot hasonló eset kapcsán, nekem jól jöttek volna.

  Rólam; 15 éve foglalkozom csincsilla-neveléssel és elég sok mindent átéltünk.
  A fiú csinim a komáromi Wangler vagy hasonló nevű farmról jött hozzám ajándékba (még megvan a blokkja:)). Ő Grabowsky, 15éves. A csinilányom most 9 éves, Ő Királylány! Nevét személyiségük alapján kapták, ami azt hiszem sokat mondó. Volt bajunk. Akkoriban semmi segítség nem állt rendelkezésre a csini tartásával kapcsolatban és egy állatorvos sem tudta mi Ő. Szerencsére én egy intenzív és sürgősségi osztályon dolgoztam, így még ultrahangot, röntgent is magam végezhettem rajtuk diagnosztizálásként, illetve a gyógyszeres és infúziós terápiát is tőlem kapják. Mire elértünk a műtétek korszakába, az állatorvosi tudomány is csicsifelhasználóvá vált.
  (A csini gyógyításon és betegségük korai diagnosztizálásán kívül nagy tapasztalatra tettem szert "összeszoktatás" ügyében. Az akkor már 6 éve egyedüliként, teljesen emberbarátként élő Grabowsky uralva a család teljes imádatát és hódolatát, meglehetősen zokon vette az apró csinitárs érkezését. Végtelen és Királylányra veszélyes féltékenysége 4 évig tartott!)

  A weboldalt én is információszerzésként kezdtem használni. Most pótcselekvésként folyamatosan olvasgatom, hátha tudok segíteni csinbajokban (bár az esetek olvasása rendesen meggyötör)."  CSINBAJOK

  A beteg csincsilla
  Ha csincsillánk beteg, a korai kezelhetőség érdekében folyamatosan figyelni kell általános állapotát és bizonyos apró, de szerencsére nagyszámú, a betegségre utaló jelet, mert nagyon sokáig tudják rejtegetni előlünk a bajra jellemző tipikus tüneteiket és így a későn megkezdett terápia sajnos nem minden esetben bizonyul hatékonynak.
  A betegség általános jelei:
  1, csökkent étvágy
  2, szemek ?csillogásának? csökkenése
  3, összetapadt, csapzott bunda
  4, érdeklődés, figyelem hiánya
  5, fürdés hanyagolása
  6, aktivitás csökkenése
  7, fogyás, elesettség
  8, fülek lekonyulása, tartásnélkülisége
  9, fiú és lány pár együtt tartásánál a dominancia elvesztése

  Fontos!
  Ha a csincsilla eszméleténél van, de nem mozdul meg, még akkor sem próbál elszaladni, ha kivesszük a ketrecből, akkor AZONNAL orvoshoz kell vele rohanni, állapotának hátterében az úgynevezett akut hasi katasztrófát feltételezve! Az akut hasi katasztrófa kórkép lehetőségét, a fenti tünetek észlelésénél lány csincsilla, esetleg tudott vemhesség esetén minden esetben meg kell említeni a kezelő állatorvosnak! A kezelés megkezdése, ami minden esetben a műtét, semmilyen időpazarlást nem tűr meg, ezért ennek megelőzése érdekében olyan rendelőbe kell vinni, ami képes ultrahang és röntgen diagnosztikára, illetve műtéteket végez!


  Körülírt szőrhiány  A csincsilla bundáján található jól körülírt, a bőrrétegig húzódó szőrhiány egy kitűnő figyelemfelkeltő jel, mert hátterében az irritáló viszketés és fájdalom panaszai állhatnak. Az érintett terület hámhiánya a csincsilla hátsó lábakkal, valamin fogaival történő gyakori ?kapargatása? által alakul ki.
  A szem alatti terület hámhiánya azt mutatja, hogy a csincsillának viszket a szeme és a gyakori hátsó lábakkal történő vakarózás következtében szenvedte el a szőr kihullását. A panaszok hátterében a szem fertőzés alapú gyulladásos megbetegedése áll. A kór lefolyása során a csincsilla szeme váladékozni kezd, ami a szemgolyón egy fehér réteg képződésével jelenik meg.
  A fül alatt megjelenő hámhiány szintén a gyakori fülvakarás következtében alakul ki, hátterében középfülgyulladás vagy hallójárat gyulladás okozta nagyon erős fájdalom húzódhat meg. Egyéb középfülgyulladásos tünet még a fej gyakori megrázása az érintett oldal felé tendálva, valamint az egyensúlyvesztés.
  A végtagokon megjelenő szőrhiány, lecsupaszított lábacskák traumára utaló tünet (ráállás képtelensége, nyílt seb, lógó végtag) hiányában tompa sérülés okozta vagy öreg csincsillánál izületi eredetű fájdalmakat mutathat meg. Ha korábban műtve volt az adott végtag, akkor a ?frontérzékenység? vagy megterheltség enyhe fájdalmát mutatja meg ezzel a csini.
  A hát területén fellelhető teljes szőrhiány infúziós vagy injekciós kezelés alatt álló csincsillánál egy természetes szövődmény, a bőr alá adott gyógyszer helyi irritációjaként megjelenő viszketés kapirgálása, ami az adott bőrterület sérülékenységéből adódóan gyakran átmegy teljes hámhiányba, nyílt seb kialakulásába.
  (a seb kezelése a naponta történő fertőtlenítés, amihez, ha a Betadine nevű oldatot használjuk, annak jód tartama miatt azt feltétlenül fel kell hígítani; kicsi csini, kicsi jód!)
  A szőrcsomó-hiányos terület a csincsilla panaszainak megszűnését követően újra ?beszőrösödik?.  A BETEG CSINCSILLA ÁPOLÁSA

  Alom
  A fertőzés miatt kezelés alatt álló vagy műtét utáni ellátásra szoruló csincsilla alá higiéniai szempontokból és a folyadékháztartás pontos felmérése érdekében célszerű a lábadozás időszakában a ?kutyapelenka? vagy ?decubitus betegalátét? nevű nedvszívó lepedőt tenni.
  Nem szennyezi be azzal érintkezve a műtéti sebet és nyomon követhető, hogy ürít-e a csincsilla és mennyi a vizelet mennyisége.


  Táplálás  A lábadozás miatt táplálásra szoruló csincsilla nem minden esetben mutatkozik együttműködőnek a fecskendővel adagolt trutyi elfogadásával kapcsolatban.
  Egyrészt a tápszer vagy gyógyszer ízesítése a fogyasztási hajlandóságot nagymértékben segíti, de a kezelés második hetében, mikor a csini elveszíti türelmét a gyógyítással szemben, már ez sem bizonyul elegendőnek. Ilyenkor egy törülközőbe tekerve lehet hatástalanítani a csini ellenkezését.
  A testét a beavatkozás alatt mindig tartsuk megemelve, ami segít a félrenyelés kivédésében. Ide tartozik még a folyadék lassú, fogyasztási ütemhez igazodó adagolása is.
  Az etetéshez használt fecskendő az 1 ml-es inzulinos fecskendő legyen, mert ennek a típusnak a leghosszabb a ?csőre? és azt jól bele lehet nyomni az áldozat szájába úgy, hogy Ő is belátja, nincs mese, itt inni kell!

  Kötésvédelem
  A lábtörés vagy bokaszalag-szakadás után lábadozó csincsilla imádja leszedni a számára elviselhetetlenül irritáló kötést, ami viszont nélkülözhetetlen a műtéti seb védelme vagy a végtag merevítése szempontjából. A kötés csincsillatámadásoktól való védelmére remekül beválhat, ha az eredeti kötésre még ráhúzunk egy ?harisnya zoknit?. Papírral próbálkozni ugye felesleges, a különböző műanyag formációk elfogyasztása káros hatású.
  Ez nem segít az irritáció csökkentésében, de remekül elszórakozik a csini a harisnya szálainak boncolgatásával, a széthúzgált szálakat nem tudja megenni és a védőréteg megsemmisítése akár a felügyelet nélküli 10 órán keresztül is eltart.  Welcome

  Username:

  Password:  [ ]


  Online

  Vendégek: 7
  Tagok: 0
  Ezen a lapon: 1
  Tagok: 1391, legújabb: Nildiko75