Keresés Csincsilla.hu


 
   

Hol lakjon a csincsilla?

Ha már egyszer úgy döntöttél, hogy csincsillát fogsz házikedvencként tartani, sajnos abba is bele kell törődnöd, hogy csintartó karriered során egyre újabb és újabb, nagyobb és nagyobb ketreceket fogsz vásárolni vagy barkácsolni, egyre komolyabb összegeket "feláldozni" a jó cél - kedvenc csincsilláid jóközérzete- érdekében. Én már nem is tudom, hanyadik ketrecgenerációnál tartok:) Az elején volt, hogy pl. havonta cseréltem a ketreceimet. Kezdtem egy pici rácsossal, majd egy nagy rácsossal folytattam, kipróbáltam a fix. hátú- oldalú szekrényszerű ketreceket is... míg végül ismét csak a rácsos ketrec mellett kötöttem ki :)

Sajnos a teljesen kezdő csincsillatartók könnyen beleesnek abba a hibába, hogy úgy próbálják meg kedvenceiket tartani, ahogy azt az állatkereskedésben is látták. Nos, ez az amit semmi esetre sem szabad csinálni. Az állatkereskedők elég nagy részét ugyanis nem érdekli a csincsillák közérzete, csak azt tartják fontosnak, hogy minél kisebb és feltűnőbb helyen, minél több kisállatot tudjanak összezsúfolni (tisztelet a kivételnek). Gyakran pedig még ők maguk se tudják, hogy kellene őket tartani.


Az első és legfontosabb szabály, hogy bármennyire vonzó is az ötlet, ne tartsuk őket terráriumban, mert ott nagy valószínűséggel befülled a levegő!!!! és világítást se rakjunk föléjük (ami melegítheti őket). (És szóljunk rá az állatkereskedésben az eladóra, ha nyáron így tartják őket! Vagy hívjuk ki az állatvédőket....hála az új állatvédelmi törvénynek, már egész hatékonyan lehet az ilyen kereskedők ellen küzdeni!).


A kérdés persze ugyanaz marad: Mekkora és milyen ketrecben érdemes a csincsillákat tartani.


A legkézenfekvőbb és legolcsóbb megoldás a kereskedések zömében megvásárolható, eredetileg deguknak tervezett, 2 szintes ketrec. A kezdő csincsillatartók zöme is ezt szokta vásárolni. (Frici és hasonló márkanevű kalitkák)


Igazából egy pár baby vagy növendék csincsillának tulajdonképpen ez is megfelel, feltéve, hogy gyakran kiengeded őket. A felnőtt csineknek azonban már igencsak megnő a mozgásigénye így bármennyire fájdalmasan érinti is a csingazdik pénztárcáját, mindenképp érdemes egy nagyobb és tágasabb ketrecbe beruházni. Főleg, ha babycsinek érkezése is várható.


A ketrec kiválasztásánál -tapasztalataim alapján- nem is annyira az alapterület, hanem sokkal inkább a ketrec magassága az érdekes (bár az alapterület kérdése sem elhanyagolandó!). A csincsillák ugyanis igencsak szeretnek ugrálni. Pontosan emiatt én inkább a többemeletes ketreceket ajánlanám (min. 3 szint - de inkább 4 vagy 5!). Meg fogsz lepődni, de az idejük legnagyobb részét a legfelső emelet legmagasabban fekvő pontján fogják tölteni! (Így érdemes a búvóhelyét is minél magasabban elhelyezni - kivéve, ha vemhes a mamacsini mert akkor a földszinten sem árt egyet elhelyezni!) Nem igazán javasolnám az olyan ketrecek beszerzését, ahol az emeletek között mindössze egy kicsi átjáró-lyuk található. A kis lyukon keresztül ugyanis nem igazán tudnak az emeletek között ugrálni - nem is igazán szeretik!


Sok kisebb ketrecben létra köti össze az emeleteket. Igazából ezt is feleslegesnek tartom. A csincsillák ugyanis nem másznak, sétálnak, hanem ugrálnak - esetleg pattognak. A létrát maximum dobbantónak vagy heverészőhelynek használnák. A ketrec kiválasztásánál tehát ne "dőljünk be" a sok luxustartozéknak. A legtöbbjüket degutartóknak fejlesztették ki. Természetesen, ha hatalmas ketrecben tartod őket, hasznos lehet egy-egy létra beszerelése is, de az is inkább egy stabil és biztonságos gerendaféleség legyen mint egy lyukas létra, amibe peches esetben akár még a lába is beszorulhat a kis kedvencünknek!


Sajnos valódi, csineknek kifejlesztett ketrec Magyarországon még nem igazán kapható, vagy ha mégis, az csaknem megfizethetetlen. A netről persze lehet rendelni, szerintem elég sokan ennek a megoldásnaka hívei. Alternatívaként pedig a görényeknek és a nagypapagájoknak készült kalitkákat ajánlanám .


Ha pedig mégiscsak rászánnád magad és egyedül fognál bele a ketrecgyártásba, figyelj arra, hogy jó erős, lehetőleg saválló - többszörösen horganyzott- drótot használj, kerüld a puha -és így rágható- alumíniumot és a pillanatok alatt szétrágható fát. Fát kizárólag rágófának, vagy ülőkének (vagy emeleteknek) tegyél a ketrecbe és cseréld gyakran őket! Ha ajtókeretnek is fát használnál (mert az valóban szép látvány) próbáld meg az ajtókat belülről is megvasalni, hogy nehogy szétrágják. (Pl. vékony, fél mm-es horganyzott lemezt ráhajlítva). Ez már csak azért is praktikus, mert így nem fordulhat elő, hogy este hazatérve a lakást romokban, a csineket pedig a romok tetején találod. Vigyorogva:) Bár én a magam részéről a masszív fémajtóra szavaznék - esetleg fa burkolattal:)


Sokszor nem fér el a csincsillaházikó - meg gyakran felesleges is- tegyél viszont a ketrecbe egy nagy, műanyag, csatornázásnál használt csődarabot. Meglátod, imádni fogják. Az esetek nagy részében pedig családi koedukált hálószobaként fogják használni:).


Komoly kérdés szokott lenni, hogy legyen-e a ketrecnek alul rácsa (taposórács). Nos, én nem igazán rajongok érte (ez inkább a madárkalitkákban szükséges). Igaz, ha nincs rács, a csinek össze-vissza forognak az alomban és bizony előfordul, hogy ki is szórják, de hidd el: sokkal jobban fogják magukat érezni, ha néha szilárd talajon is mászkálhatnak, vagy ha a babycsineket oda szülhetik meg. (Takarítás szempontjából is praktikusabb az alj nélküli ketrec, mert a rácsok közé nem tudnak száradt alma és szénadarabok beszorulni )


A ketrec mérete. Nos, az ideális méret min. egy szobányi kellene, hogy legyen, de mivel a csintartók legnagyobb részének nincs erre egy külön helysége, kénytelenek vagyunk kisebb méretű ketrecekkel beérni. Minimális alapterületnek én a 50*50*50 centit tartanám - leginkább ideiglenes szálláshelyként, minimum 3 emelettel, és a fűtésszereléshez is használt, bújócskának és fekvőhelynek is használható csövekkel - de a valóban használható méret már minimum 50*50*100 cm-es! Minél magasabb, annál jobb!


Ha azonban nem engedhetjük meg magunknak egy komolyabb és nagyobb ketrec beszerzését, engedjük ki kedvencünket gyakrabban sétálni (naponta min. fél - egy órára) pl. a fürdőszobába, vagy a konyhába, ahol semmit sem tudnak szétrágni.
Az alábbi linkek alatt külföldi csincsillatartók ketreceiről találsz képeket, leírásokat! Érdemes végignézni. Nagyon sok jó ötlethez juthatsz általuk! Kellemes szórakozást:)


 • csincsilla.hu
 • chinchilla-homepage.de
 • chinbin.com
 • chin.buffet.net - René
 • chin.buffet.net - Vera
 • erodent.co.uk
 • exoticpets.about.com
 • ebay.com
 • chinchillas.com
 • buychages.com
 • house-of-chinchillas.de
 • petsmart.com
 • chinchillacymru.co.uk
 • companionschoice.com
 • holycow.com
 • chinchilla.de
 • antje-schulte.org
 • chinchillas2home.co.uk
 • hem.passagen.se
 • animalinstinct.co.uk
 • chin.dk
 • chinworld.com
 • cageworks.com
 • surreypetsupplies.co.uk
 • medaille.edu


 • KETRECEK BERENDEZÉSE

  A csincsilla társas lény, de gyakran előfordul, hogy egyedüllétre kényszerül. Lehet, hogy azért, mert eleve egyedül vetted és nem szeretnél mellé párt venni (bár ez nem javasolt) de az is lehet, hogy betegség vagy hasonló miatt kell elválasztanod őket egy kis időre.

  Ezt az időszakot úgy könnyítheted meg leginkább a csinid számára, ha a ketrecét különféle szórakoztatóbbnál szórakoztatóbb ketyerékkel szereled fel.

  Most azonban inkább az alapvető és elengedhetetlen felszerelési tárgyakkal, kiegészítőkkel kezdeném.

  Az első és legfontosabb ketrecberendezési tárgy a búvóhely:

  Itt semmi ördöngősségre nem kell gondolnod. Gyakran kaphatók a rágcsálóknak szánt házikók, oduk... na én ezeket egy kicsit feleslegesnek tartom. A csinik bár elbújnak bennük, könnyen lehet, hogy sarokba szorítva érzik magukat... és előbb vagy utóbb úgyis szétrágják a házikót.

  Ha egy ilyen házikó mellett döntenél, érdemes odafigyelned arra, milyen anyagokból és hogyan készült. A legfontosabb, hogy kezeletlen fából készüljön (ne legyen bevonva rovarölőszerrel stb.) ne legyen impregnálva, ne legyen lefestve. A csini ugyanis majdnem teljesen biztos, hogy hamarosan teljesen szét fogja rágni a házikóját, így a szervezetébe könnyen bekerülhetnek a különféle mérgező vegyszerek.

  Ennek alternatívája -az általam is használt- vastag csatornacsődarab. Ezt bármelyik barkácsáruházban beszerezheted, én a narancssárgát szoktam használni, az kicsit vastagabbnak tűnik, mint a szürke. Ezt a csövet érdemes az emeletek aljára feldrótozni. Imádni fogják. Ha többen vannak, gyakran tülekedni is fognak érte:) További előnye a csőnek, hogy kipotyog belőle a csincsillazizi, így sokkal könnyebben tisztán tartható mint egy zárt házikó. Láttam egyébként már nagyon jó görény bújókákat, házikókat is... azokat is érdemes megfontolni (persze csak az akasztók megerősítése után, mert egy csini két perc alatt szétrágja őket). A határ igazából a pénztárca:)

  További előnye az ilyen csöveknek, hogy ha vemhes a mamacsini, akkor a szülés előtt a földszintre lerakva könnyebben visszahúzódhat, a babycsincsillák pedig akármikor behúzódhatnak - futkoshatnak benne, anélkül, hogy attól kellene tartani, hogy a szülők összetapossák őket.

  A ketrec következő legfontosabb berendezési tárgya a rágófa!

  Érdemes keményfát beszerezni, de egy 15*15cm vastagságú sima fenyőgerendadarab is megteszi. Ezt a darab fát érdemes a ketrec oldalához rögzíteni (és nem az emeletekhez!) mert akkor kevésbé zörög. Nálunk két ilyen gerendadarab lett összeszögelve, így az amellett, hoyg rágható, még kényelmes fekvőhelyet is biztosít a csincsillának. Az alapszabály persze itt is ugyanaz: a fenyőgerenda legyen száraz (a friss renyőben található illóolajok és gyanta mérgezőek lehetnek, ám a szárazban ez már nincs meg), ne legyen kezelve vagy lefestve! (a mérgező fák listáját a "mit egyen a csincsilla" fejezetben találod!)

  Etetőtál, itató:

  Az etetőtálat érdemes a legfelső szinten elhelyezni, mert ott már nem potyoghat bele csincsillakaki vagy alom. Nem kell félni, ha picik vannak, azoknak az elején biztos lehullik majd néhány darab, ha meg már nagyok, úgyis a szülők után mennek a legfelső emeletre... (ezek bizony ilyenek:)))) (én egyszerű nagypapagájoknak gyártott rozsdamentes acélból készült, a ketrec oldalára szerelhető etetőt használok - dróttal odaerősítve a ketrec oldalához, nehogy lebűvészkedjék onnan)

  Az itatónál kizárólag a zárt itatók használata javasolt. A nyitott tálakban, madáritatókban tárolt víz hamar bepiszkolódik, így a golyós vagy szelepes itatók a legjobbak. Ebből elég a legolcsóbb legkisebb itatót megvenni, mert ha csavaros a feje, a műanyag víztárolót gond nélük le tudjuk majd cserélni egy fél literes üvegre.. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy az itatót ha elérik, azonnal szét is rágják. Ennek megelőzésére használjunk egy fémlapocskát, amit az itató és a ketrec közé kell beszorítani és megakadályozza, hoyg a csinek megrágják a műanyagot.

  Nemrégiben egy mókustenyésztő ismerősünk ugyancsak jó trükköt mutatott az itatók megvédésére: Egy egyszerű fél literes sörösdoboznak levágta a tetejét és az alját, azt húzta rá a fél literes palackra.

  Egy próbát szerintem mindenképp megér:)

  A következő - nem kötelező, ám praktikus kiegészítő az emeleteket beborító szőnyegdarab


  Sajnos nap mint nap megtörténhet, hogy szegény csincsillánk balesetet szenved - mert beakadt a lába a ketrec rácsai közé. Ilyenkor sajnos nemegyszer el is törik a csincsilla lába és nagyon peches esetben akár amputálni is kell. Bár a csincsilla ezek után is teljes életet fog élni, érdemes elgondolkozni a ketrec emeleteinek a beborításán. (Ez főleg a sűrű, hosszú osztású hagyományos madárkalitka-szerű ketrecekre vonatkozik, mert ha egyszer oda beakad a lába, valószínűleg esélye sincs kihúzni...)

  Erre több lehetőség is van:

  Rá lehet szerelni nagyon vékony pozdorjalemezt/plexit (elég a legvékonyabb, mert a ketrec szintje elvileg megadja neki a szükséges tartást). ezt a legegyszerűbben egyszerű GEM-kapoccsal lehet házilag is felszerelni, mondjuk 4-6 ponton odarögzítve a pozdorját az emelethez. A pozdorja előnye, hogy könnyen takarítható, hátránya, hogy ha rápisilnek, akkor nem túl higénikus ráadásul csúszik is. A fa ennél egy fokkal kellemesebb (kevésbé csúszik és rágható), de azt már nehezebb felszerelni és valószínűleg csak vastag darabokhoz tudnál hozzáférni.

  A másik lehetőség, hogy teljesen hasonló módszerrel egy padlószőnyegdarabor szerelsz az emeletre. Előnye, hogy nem csúszik, puha és szeretnek rajta feküdni, hátránya, hogy nagyon gyakran kell cserélni, mert összepisilhetik, megrághatják.

  Lenne még egy köztes lehetőség is, méghozzá, hogy a rácsra egy másik, vékony ám sűrű rácsdarabot szerelsz. Lehetőleg minél sűrűbbet. Előnye, hogy ha rápisilnek, az átfolyik rajta, hátránya, hogy beszorulhat a sűrű rácsok közé a csincsillakaki.

  Nálam mondjuk semmi sincs a rácsokon és eddig semmi probléma nem volt (csak ha vemhes a mamacsini, akkor rakok néha padlószőnyegdarabot az emeletekre, hogy azon pihenhessen), de ha valaki úgy gondolja, hogy még biztonságosabbá szeretné tenni a ketrecét, akkor a fenti lehetőségek bármelyikét választva lényegében fillérekből megteheti azt.

  További védőintézkedések

  Gyakori kérdés a csincsillatartóktól, hogy mi van akkor, ha jön a baba és nagylyukú a ketrec. Nos, a nagylyukú ketrecet én azért szeretem, mert nincs annyira börtönhangulata, a csini is jobban kilát rajta - és mi is jobban látjuk a csinit. Ennek viszont az az ára, hogy a ketrec alján könnyedén ki tudnak bújni a minicsinik. Erre jó megoldás, ha az ember körbekeríti egy plexidarabbal a ketrec alját - ami viszont azzal jár, hogy a plexi és a rács közé könnyedén beszorulhat a kaki, széna vagy akármi más - tehát nehezebben takarítható.

  (KLIKK a képre!)


  Jó megoldás ilyen esetekben, ha az ember az ágaskodó minicsini fejmagasságáig egy padlószőnyeg vagy kartondarabbal körbekeríti a ketrecet. Ezt megintcsak egyszerű GEM-kapoccsal lehet rögzíteni. Ez alig néhány perces munka, de megéri. Ezt addig kell a ketrecen hagyni, amíg a pici elég nagy nem lesz hozzá, hogy már ne tudjon többet kibújni a rácsok közül. ha a pici az emeletekről is megpróbál kibújni, akkor ezt a kb. 10 centis akadályt emeletenként is érdemes felszerelni. (Bevallom, nálunk még soha nem próbáltak az emeletről meglépni, de ki tudja:)

  Játékok

  Szerintem minden mehet, ami csak az eszetekbe jut. A plüssállatka az alap, ha pl. egyedül van a csini. Utána jöhet a sok-sok macskajáték, WCpapír-guriga, konyhai kéztörlő guriga meg ami az eszetekbe jut:) A görényeknek készült függőágyat is imádják:) Bár hamar megunják, de egy drótra fellógatott kindertojás-belső is jó játékszer lehet - vagy akár egy pinponglabda:) Mi a játék kedvéért még a szépiát is egy drótra felkötözve és fellógatva szoktuk nekik adni, és mostanában ezt az almával is eljátszottuk. Nagyon élvezik:)

  Vannak nagyon jópofa kerekek is, amivel a csincsillát el lehet szórakoztatni.

  (KLIKK a képre!)


  Sajnos a magyar kereskedésekben a legnagyobb kapható kerék 30cm átmérőjű, ami bizony nagyon pici a csincsillának. Cipőskanállal még beleszuszakolható, de én nem igazán javasolnám. Vannak viszont jópofa oldalak a neten, ahol nagyon jó ötleteket szerezhetsz.

  Erre az oldalra pedig szerintem mindenképp látogass el, ha IGAZI csincsillakerekeket szeretnél látni (és ha már itt tartunk, a "Cages" menüpontra kattintva hatalmas ketrecválasztékot is találsz - tele berendezési tippekkel és fotókkal:): • Egy nagyon jó csincsillakerekes oldal! KLIKK!!!!
 • Egy pedig nagyon jó ketrecberendezéses oldal:) KLIKK!!!!
 • Ha pedig szeretsz barkácsolni, tutira meg kell nézned ezt a "csináld magad" rágnivaló ugrálókát:) KLIKK!!!!
 • Extra tipp: Függőágy készítése olcsó törölközőből...

  Függőágy tipp: Végy egy 100Ft-os törölközőt, szerezz hozzá egy ollót és hajrá... a törölköző vastagságától függ milyen széles pánt kell, hogy elbírja 1-2 csini súlyát... (egyébként egy régi pólóval is el lehet ezt játszani) - nem kell varrni... olcsón pótolható.


  Welcome

  Username:

  Password:  [ ]


  Online

  Vendégek: 11
  Tagok: 0
  Ezen a lapon: 1
  Tagok: 1391, legújabb: Nildiko75