Keresés Csincsilla.hu


 
   

Mit egyen a csincsilla?

Kedvenc csinjeink az Andokban meglehetősen szerény körülmények között éltek, szárazabb eledelhez szoktak, így a gyomruk is érzékenyebb az átlagnál.

1.Víz

Ha teheted, golyós vagy hasonló önitatót használj, ne tálat! Abban könnyen összekoszolhatják a vizet vagy összevizezhetik magukat. Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy legalább hetente 3-4-szer le legyen cserélve a vizük - főleg nyáron, ha meleg van!--------------------------------------------------------------------------------

2. Száraz csincsillatáp


A profi tenyésztők tippje szerint egy csincsilla egy hónap alatt egy kiló tápot eszik! Ez egyáltalán nem sok, úgyhogy igazán megérdemli kis kedvenced, hogy odafigyelj arra, mivel is eteted. Gondolom, Te magad sem eszed meg a lejárt szavatosságú vagy molyos, kukacos kajákat. Igen, jól sejted: A csincsilla sem - vagy ha mégis, akkor annak bizony komoly következményei lehetnek! Pontosan emiatt, csak megbízható helyről vegyél tápot, de csakis és kizárólag csincsillatápot. Ha megfelelő tápot veszel, a táp, széna és egy kis gyógynövény, esetleg alma mellé soha nem kell majd kiegészítő vitaminokat vásárolnod!

A nyúltáp -bár pontosan(!) ugyanúgy néz ki, mint a csincsillatáp- nem alkalmas a csincsillák etetésére.

Én személy szerint a csincsilla-tenyésztápot javasolnám, bár ehhez elég nehéz hozzájutni. Néha előfordul, hogy kereskedésekben is árulják, de ez sajnos nem igazán jellemző, így csaknem biztos, hogy előre csomagolt táp formájában fogsz kedvenced mindennapi betevőjéhez hozzájutni.

Amire mindenféleképpen érdemes odafigyelned:

Mikor készült a táp: Ahogy telik-múlik az idő, úgy veszít a táp a vitamintartalmából, stb. Minél frissebb a táp, annál jobb. Ha teheted, olyan tápot vegyél, amiről sejted, hogy nem olyan rég gyártották/csomagolták. Tudom, hogy vonzók a külföldi színes, csillogó-villogó piros répadarabokat és hasonlókat tartalmazó tápok, de gondolj bele: Azt a tápot le kellett gyártani, tárolni kellett, csomagolni, utaztatni, raktározni, kiszállítani az üzletekbe, ahol azok ki tudja meddig állnak, amíg meg nem veszi őket valaki. Az ideális táp szerintem max. három (3) hónapja készült (tekintettel arra, hogy még Te magad is tárolni fogod!), de hat (6) hónapnál semmiképp sem öregebb!


Molymentes-e a táp: Sajnos ez a legnehezebben felmérhető része a dolognak. Egy zárt dobozban (pláne, ha még kukucskáló ablak sincs rajta) nem tudhatod, hány molycsalád lakik. Ha egy üzletben azt látod, hogy molyok repkednek a polcok körül, még akkor se vegyél tápot, ha az teljesen érintetlennek tűnik. Gondolom, nem örülnél, ha napok - esetleg hetek múlva nálad kelnének ki a petékből a kifejlett lepkék. Sajnos sok helyen már azelőtt beköltözik a moly a dobozba, mielőtt az az üzletbe kerülne, így sajnos ez sem biztos módszer. Ha bele tudsz nézni a tápba, akkor könnyebben észreveszed az esetleges betolakodókat. Ha a táp össze van ragadva és mintha pókhálós is lenne, akkor ne vedd meg. Ki tudja, mi baja lehet kis kedvencednek a molyos táptól! A molyok otthon is belemászhatnak a tápba. Ennek megelőzésére én egy bio-molycsapdát ajánlanék, ami feromonnal csalja oda a hímeket - akik a ragadós papírból nem tudnak már kirepülni - és szaporodni. A bio-csapda 4-500 Ft körül kapható az üzletekben (2 db.).


Csomagolás: Törekedj a környezetbarát / jól szellőző csomagolású tápok vásárlására! (A dobozokat pedig próbáld meg szelektív hulladékgyűjtőbe dobni vagy újrahasznosítani, ha elfogyott a táp). A nem megfelelő csomagolásban könnyen befülled a táp, esetleg meg is penészedik.


--------------------------------------------------------------------------------

3. Széna, lucerna, zöldségek

A csincsillák megfelelő emésztéséhez elengedhetetlen, hogy lehetőleg minden nap hozzájussanak egy jó nagy adag pormentes réti szénához. Az ideális persze a lucerna lenne, de ez sajnos a csaknem beszerezhetetlen kategóriába tartozik - és leginkább csak feldolgozott formában, lucernakarika formájában kapható.

Az, hogy megeszik-e a zöldségeket, SZVSZ teljesen csincsillafüggő. Nálam például, csak az egyik hajlandó a száraz tápon és az almán kívül más zöldséget, gyümölcsöt is megenni. Elvileg(!) szeretik a répát, szőlőt, dinnyét, de nagyon óvatosan füvet, salátát, káposztát vagy más zöldeket is adhatunk nekik. Persze csak szépen lassan, néhány szál fűvel kezdve, és naponta növelve a mennyiséget. A lényeg: minden csinesz más, így arról sem lenne érdemes nyilatkozni, hogy mi a kedvencük. Ez csineszenként változik. Ha mindent kipróbálsz, előbb vagy utóbb úgyis rá fogsz jönni:)--------------------------------------------------------------------------------

4. Kiegészítő vitaminok, nasi

Nem vagyok híve a kiegészítő vitaminoknak, mesterséges és jól feltúrbózott rágcsiknak. Egy jó (friss) tápban minden benne van, amire kedvencünknek szüksége van, kiegészítőnek meg jobb, ha saját magunk által mixelt gyógynövényeket adunk! Arról legalább tudjuk, hogy mikor csomagolták, tartalmaz-e adalékanyagokat, hogy biztos helyről (pl. egy biobolt) származik-e. Ebből a csini egy evőkanállal kaphat naponta - ha szereti. Ha nem, akkor külön-külön is adhatunk neki a hozzávalókból. Amire figyelni kell: a sok kamilla sötétre színezi a vizeletet, a csipkebogyóból pedig egészet is adhatunk!(A koktél elvileg Potháczky könyvéből való)

A gyógynövénykoktél:

5 kanál kamilla
3 kanál csipkebogyó
2 kanál borsosmenta
1 kanál zsálya
0,5 kanál orbáncfű
1 kanál papsajt

Amit az ásványianyag-pótlásra és fogkoptatásra is adhatunk neki: a jellemzően a papagájkalitkák oldalán lógó SZÉPIA (pórias nevén: tintahal). Figyelem: a nagy fogkoptató tömbökben is szépia van, max. kicsit tömörítve, keményítve.

Nasik: Vigyázzunk, mert a csincsillák igazi hedonisták! Élvezik az életet és ha tehetik, halmozzák az élvezeteket - főleg, ha kajáról van szó. Ez eddig rendben is lenne (hja... ki nem szereti a hasát ;o) csak az a baj, hogy könnyen híznak. Ennek elkerülésére csokiból és kekszből csak nagyon-nagyon-nagyon ritkán és akkor is csak nagyon pici darabot adjunk nekik. Azt is akkor, ha szelidítéshez használjuk. Ha mindenáron nasi kell, a mazsolát és a száraztésztát (durumbúzából!) és a pattogatott kukoricát ajánlanám. Mostanában korpás szárított kenyérrel is próbálkoztam -ld. a svéd kétszersült szer? lapocskák- és gyilkolni is képesek lennének érte:) Sokkal jobban szeretik, mintha kekszet adnék nekik. A lényeg: ne adjunk nekik olyan nasit, ami hízlal. Kerüljük az olajos magvakat, mert az kedvencünk idő előtti megbetegedéséhez/halálához vezet. Ezektől ugyanis elzsírosodik a májuk. Ilyen pl. a dió, mogyoró, napraforgó (!!!), szotyi stb. Ha nem vagytok biztosak a dologban, keressetek rá a neten a kérdéses magra. Ami nem árthat: búza, zab (a tápok is általában ezt tartalmazzák legnagyobb arányban)!

Figyelem: Tudom, nagy a kísértés, hogy a tengerimalacoknál, hörcsögöknél megszokott koktéllal etessük a csinit. EZ SZIGORÚAN TILOS! Semmi szotyi és hasonlók. Tudom, hogy szereti, de nem szabad meghatódni. Ha a csinivel mindig azt etetnénk, amit szeret, hamar elkezdhetnénk búcsúzni tőle. Gyakori kifogás a csintartók szájából, hogy a csini nem eszi a tápot, csak azt eszi, amit szeret, vagy, hogy a csillogó-villogó színes dolgokat tartalmazó tápokból csak a színes részeket - szárított gyümölcsöket eszi ki. Na itt van az a pont, amikor nem szabad ellágyulnunk. A csini egye csak meg szépen a hagyományos csinitápot. Ha megette, jöhet a desszert. Egy gyereket sem etetnek a szülei jellemzően csokival/hamburgerrel, csak azért, mert azt szereti a legjobban. Ahhoz, hogy a csini szép és egészséges legyen, az összes olyan anyagra szüksége van, amit hagyományos zöld tápokban megtalál.


Welcome

Username:

Password:[ ]


Online

Vendégek: 14
Tagok: 0
Ezen a lapon: 1
Tagok: 1391, legújabb: Nildiko75