Keresés Csincsilla.hu


 
   

Gyorstalpaló tanfolyam kezdő csincsillatartóknak

Mielőtt úgy döntenél, hogy megveszed életed első csincsilláját, vagy épp most költözött be az életedbe egy örökmozgó "kismókus", ajánlom, hogy olvasd el a kezdő csincsillatartók gyorstalpaló tanfolyamát

1. A csincsillák természete

Fura állat a csincsilla. Tudom, ez egy csintartó szjából érdekesen hangzik, de tényleg így van. Nem is való mindenkinek. Sokan gondolják ugyanis, hogy a csincsilla olyan mint egy házicica vagy nyuszi - simogatható, nyúzható. Ez néhány esetben valóban igaz (de szerencsések is azok a csintartók:) irigylem is őket ezért:))) de az esetek legnagyobb részében felejtős a dolog. A csini ha akar odamegy hozzád, rádugrál, végigfut rajtad, hagyja, hogy megvakard az állát... de csak, ha Ő akarja! Akaratos kis jószágok, igazi egyéniségek:) Mindemellett a csincsillák szeretnek a figyelem központjában lenni! Még akkor is, ha eleinte szégyenlősek és félénkek. Ez soha ne tévesszen meg. Egy-két hét (esetleg hónap) és birtokukba veszik az életed:) A lényeg, hogy ne adjuk fel, és szelidítsük őket kitartóan! Így hamarosan elbűvölő házikedvencekké válhatnak. (Ja, igen: Ne feledd! A csincsilla igazi ínyenc és hedonista:) Ennek megfelelően a szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út!)

Ahogy arra már Te magad is rájöhettél, bizony nagyon intelligens kis jószágok, ráadásul egytől egyig önálló egyéniséggel rendelkezne. Ennek megfelelően bizony hajlamosak a követelőzésre (ha kell, órákon át rázzák a rácsot:) és az önzésre. A másikkal osztozó csincsilla elég ritka látvány:)

Finom bundája miatt sokakban él egy olyan kép, hogy ez egy nagyon törékeny kis állat. Ez persze nem igaz. Könnyű felnevelni, nincs szaga, keveset zajong és barátságos. Nincsenek bolhái, teljesen parazitamentes.

Rendkívül kiváncsiak, minden érdekli őket, ami körülöttük történik. Pillanatok alatt megtalálják a kijáratokat, és addig nem is nyugszanak, amíg ki nem jutnak. Ja, és persze szeretik egymás kezéből (na meg persze az enyémből) kicibálni az ételt. Meg vannak róla győződve, hogy a másik mindig jobb falatokhoz jut. Nem igazán takarékoskodnak az étellel, abban a pillanatban eldobják még a legfinomabb falatokat is, mihelyt a másik kezében meglátnak valami érdekeset. Főleg, ha a gazdi kezében (ha meg zörög, akkor pláne:). Ami pedig a legszembetűnőbb, hogy mindig figyelnek.... (Big Brother is watching You:)))

Karmok nélkül bizony nehéz az élet. Pontosan ezért, a csincsilla mellső lábait és fogait használja védekezésre, esetleg lepisili támadóját. Nem igazán szereti, ha ölelgetik vagy agyonsimogatják (bár... kivétel erősíti a szabályt:))

Egy azonban biztos. Imád az ember kezén vagy vállán ücsörögni,mint egy kismadár, vagy éppen egy faágon, a farkával egyensúlyozni. (Persze, ha a kezünkön ülnek, nem árt, ha a farkuk tövénél óvatosan megfogjuk őket, mert hajlamosak gondolkodás nélkül leugrani:) Nem szeretik a hirtelen mozdulatokat, néha még egymástól is megijednek :)

Mindezek ellenére a csincsilla igenis társas lény. Eredeti élőhelyükön is csapatokba verődve éltek, így akkor érzik igazán jól magukat, ha a társuk mellettük van, a fejüket vakargatja, vagy csak egyszerűen motyog nekik:) Pontosan emiatt a csincsilla könnyen depresszióssá válhat (ilyenkor csak gubbaszt, agresszív és nem igazán érdekli a körülötte lévő világ - így Te sem!) A jelszó tehát: Egy csincsilla nem csincsilla! Biztos, hogy Te sokat foglalkoznál vele, de hidd el: egy-egy extrém esettől eltekintve senki sem tud a nap 24 órájában a csincsillájával foglalkozni.
2. A csincsilla tartása

Mivel a csincsillák mozgásigénye (már csak a méretük miatt is) nagyon nagy, nagy méretű (és főleg magasságú) ketrecben kell tartani őket! A lényeg, hogy minél magasabb legyen (min. 50*50*100cm). A ketrecet meg is vásárolhatod, de össze is barkácsolhatod. Ha megtehetjük, akkor engedjük ki amilyen gyakran csak lehet sétálni! (VIGYÁZAT! A csincsilla mindent (!) megrág, ezért a fűrdőszobai, konyhai séták a legpraktikusabbak!)


3. A csincsilla megfogása

A csincsillát mindig finoman, a farka tövénél fogjuk meg. Nem kell félni, nem szakad le. Komolyan! Erre azért van szükség, mert a csincsillák, ha megijednek, vagy ha nagyon hirtelen érünk hozzájuk, hajlamosak ledobni a szőrüket (így védekeznek a ragadozók ellen). A szőr persze 6-8 héten belül visszanő, de egy kopasz csincsilla nem szép látvány:( Persze az a legjobb megoldás, ha egyik kézzel a csincsilla hasa alá nyúlunk, a másikkal pedig megfogjuk a farkát - és óvatosan a karunkra emeljük. Fontos azonban, hogy közben beszéljünk hozzájuk. Az mégjobban megnyugtatja őket. A frissen beszerzett lánycsiniknél néha előfordul, hogy lepisilik "támadójukat" így ne lepődjetek meg, ha új házikedvenc csincsillalányotok ezt a kísérletet egy kifejezetten büdös illatfelhővel honorálja:) (Persze, ez csak az első napokban fordul elő.)

Ha esetleg megszöknek, nem szabad őket kergetni. Csak elriasztjuk őket. Én szerencsésnek mondhatom magam, mert a csinjeim egy valóban kiadós séta után önként visszamennek a helyükre (csak lehetővé kell tenni nekik, hogy bemászhassanak az ajtón). Ha ez a módszer nem válik be, megpróbálhatjuk (a hörcsögöknél tökéletesen működő) pecázás módszerét. Ilyenkor vagy egy madzagra kötött mazsolával csaljuk elő őket, vagy egy (előzőleg már jól megismertetett csokoládés) zacskót zörgetünk. A csokit (pl. M&M's:) faló csincsillánál nincs is könnyebb célpont:)) Én mindenesetre a türelmes kivárás híve vagyok:)
4. A csinek élete, életritmusa, nevelése

A csincsilla maximális életkora sok minden függvénye. Chapman egyik csincsillája matuzsálemi kort ért meg, és már én is hallottam 20 éves matuzsálem csincsilláról - 15 éves, tenyészetben élőt pedig láttam is. Ennek megfelelően a csincsilla akár 15-20 éves koráig is élhet (valószínűleg a táplálék a kulcs). Érdemes alaposan megfontolni, hogy hörcsögöt, tengerimalacot, vagy csincsillát vásároljunk-e. Mivel a csincsilla még a kutyáknál is tovább él, csak olyan embernek ajánlott, aki nem csak pillanatnyi szeszélyét próbálja meg ezzel kielégíteni. (Jajj de tündéri is tud lenni egy, az állatkereskedés ablakán kifelé bámuló kismókus:)))

Pontosan emiatt, határozottan megéri foglalkozni velük. Gondoljunk csak bele: ha a nevükre már 1-2 hét után hallgatnak, vagy legalábbis tisztában vannak azzal, hogy hozzjuk beszélünk (hát néha elég szelektív a hallásuk:))), mi mindent meg lehet nekik tanítani 10-15 év alatt!:)

A csincsilla alapjában véve éjszakai állat! Persze ez nem jelenti azt, hogy a csincsilla nap közben nem érdeklődik a külvilág iránt. Ha zacskózörgést vagy kekszropogást hall, azonnal felébred, és keresgélni kezd.

De azért biztos, ami biztos alapon, hagyjuk őket békén nap közben, hagy aludják ki magukat. Annál élénkebbek lesznek este! Éjszakai állatok (wow...Netfüggőknek ideális;)))

Szerintem egyébként könnyen alkalmazkodnak. Az enyémek pl. éjjel csak akkor szoktak rohangálni és zajongani, ha még ég a lámpám, és tanulok. Egyébként alszanak. Persze, ha mozgást látnak, azonnal felébrednek és a napi betevő után néznek. Én egyébként szerencsésnek mondhatom magam, mert az én csinijeim soha nem szoktak felébreszteni, de sokan panaszkodtak már az éjszakánként randalírozó csincsaládjukra. Egyszóval jobb, ha ezt is beleveszed a pakliba:) (Főleg, ha a hálószobádban akarod majd őket tartani)
5. Csincsilla és egyéb állatfajták

Soha ne hagyd egydül kedvenc csincsilládat kisgyerekkel, kutyával, cicával, vagy óriáskígyóval! Érdekes módon a fennt említett lények egyformán vonzódnak a szőrmók és pufók rágcsálókhoz (hmmmm...finom kövér egér:), és felettébb valószínűtlen, hogy egy, az ölelő "karmok" közül szabadulni próbáló csincsilla karcolás nélkül megússza a végzetes találozást!

Nekem azért szerencsére jók a tapasztalataim. Az enyémek kifejezetten összebarátkoztak a rájuk eleinte elég sokat ugató kutyámmal. Először valóban előfordult, hogy megijedtek, de néhány órán belül rájöttek, hogy ott van elüttük a rács, és a kutya orrába anélkül is bele lehet rúgni, hogy az bántaná őket. Azóta, ha meglátják a kutyát,odarohannak a rácshoz és kidugják az orrukat. És várják, hogy pofonvághassák a kutyát.

De én mindezek ellenére, egy pillanatra se hagynám őket együtt felügyelet nélkül!

Csincsillásoktól eddig más állatokkal való együtt tartással kapcsolatban csak egy, igencsak megfontolandó tippet kaptam: Deguval együtt lehet tartani. Valami miatt nagyon jól megélnek egymás mellett:) (Az egyetlen kérdéses pontja ennek az etetésük - hiszen mind a két állatnak mások az igényei)

Pontosítok: két tippet. A második tipp igazából arról szólt, hogy óvatosan az igencsak okos vadászgörényekkel, ők ugyanis imádják a friss csincsillahusit... és ennek érdekében még az alaposan lezárt ketrecet is pillanatok alatt feltörik!
6. A csincsillabunda és a hőség

Próbáltál már valaha is szőrkabátban ücsörögni egy fülledt szobában? Ajánlom, hogy próbáld ki, és rögtön feleslegessé is válik a tanács, hogy soha ne hagyj csincsillát tűző napon, vagy 28-30 fok feletti szobában. A hőguta végzetes lehet!Ha a hőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, azonnal kezd el hűteni a szobát!

Pontosan ezért, keressük meg a lakás leghidegebb pontját, ott fogják a legjobban érezni magukat. Nyáron tegyük légkondícionált helyiségbe őket, vagy ha a hőmérséklet 28-30 fok fölé megy, akkor támasszunk jégakkut a ketrechez (kívülről, hogy nehogy ráülhessenek, vagy szétrágják).

Bármennyire vonzó is az ötlet (mert a kereskedésben is úgy tartják....) ne tartsuk őket terráriumban, mert ott nagy valószínűséggel befülled a levegő!!!! (És szóljunk rá az állatkereskedésben az eladóra, ha nyáron így tartják őket! Vagy hívjuk ki az állatvédőket....).

De ha már a bundánál tartottunk: A csincsillának egy-egy szőrtüszőböl akár 80-100 szőrszála is nőhet (a többi szőrös állatnál ez 2-3db) Minden szőrszál három színű. A bőrhöz legközelebb sötétszürke, utána egy világos réteg következik, utána újra sötét. Ez a színösszeállítás adja a csincsilla bundájának az egyedi fényt.
7. A csincsillabunda és a fürdés

A csincsillák a legtisztább, legbarátságosabb kisállatok közé tartoznak, és NAPONTA fürdenek! Persze nem vízben, hanem egy speciális kvarcmentes homokban. Soha ne feledkezz meg a porfürdőröl! Cserébe a csincsilládnak jó lesz a közérzete, gyönyörű tiszta és fényes lesz a bundája.(A sok-sok bőrükön képződő Lanolin miatt van szükségük erre). A többi szőrmók állattal ellentétben (ha nincs szaguk) elég hetente cserélni az almot. Én a zeolitot javasolnám ammóniamegkötő hatása miatt.(Na jó. Súgok: Ez egyszerű macskaalom. Megjegyzem, jelenlegi ismereteim alapján ez a Tescoban a legolcsóbb)
7. A csincsilla és a rágás

A csincsillák, rágcsáló kollégáikhoz hasonlóan mindent megrágnak! Nem kímélik a könyveket, a tapétát, és az elektromos vezetékeket sem! Ezt vegyük figyelembe, amikor kiengedjük őket sétálni. Az áramütés végzetes lehet! És nem csak a csincsillára nézve. A félig szétrágott kábelek miatt akár Téged is megrázhat az áram!

A fogaik egyébként igazi rágcsálófogak, sárgás árnyalatúak, pontosan mint a hörcsögnél, állandóan nőnek, és koptatni kell őket. (Az állat hosszának a 2-3 szorosára is megnőnének egy év alatt, ha nem koptatná!) A rossz fogak tehát megölhetik kis kedvenced! Pontosan ezért, mindig legyen bennt a ketrecükben rágófa.

*Fafajták, amiket oda lehet nekik adni (forgácsra is vonatkozik - a teljesség igénye nélkül): Alma, Mandula, Fenyő, Barack
*Fafajták, amiket nem szabad adni nekik (a teljesség igénye nélkül): Cseresznye, Szilva, Cédrus (bár ez itt nem túl jellemző, de azért jó tudni, hogy mérgező), Citrom, Friss (!) fenyő (a sok illóolaj miatt)


Ps: A rajzokat -bármennyire jól is hangzana- de sajnos nem én rajzoltam... hanem a Netről loptam... a Chintoon oldalról!!


Welcome

Username:

Password:[ ]


Online

Vendégek: 13
Tagok: 0
Ezen a lapon: 1
Tagok: 1391, legújabb: Nildiko75